Bespaar tot 30% 

Wat is het verschil tussen raapwerk en pleisterwerk?

Inhoud

Je hebt vijf verschillende soorten stucwerk, die een stukadoor aan je woning kan verrichten: sierpleister, spackspuiten, saus- en behangklaar en glad stucwerk. De structuur van het stucwerk en het uiterlijk ervan zal bepalen voor welke soort je kiest. Termen die je vaak met betrekking tot stucwerk ziet zijn raapwerk en pleisterwerk. Maar wat is het verschil tussen de twee en wat kost het? Op deze vragen zal dit blog een antwoord geven.

Raapwerk: wat is het?

Raapwerk is eigenlijk niets meer dan het vlak en recht maken van muren en plafond met behulp van een dikke laag gips- of cementmortel van minimaal 6 millimeter tot maximaal 5 centimeter. Raapwerk wordt ook gebruikt om zeer beschadigde muren en plafonds weer recht te maken en bij te werken. Voor een mooi resultaat moet je raapwerk wel ook nog afwerken middels sierpleister, behangen, sausen of verven. Houd wel rekening met de langere droogtijd door de dikte van de laag. Raapwerk kun je ook aan de buitenmuren toepassen, maar hiervoor heb je cementgebonden raapwerk nodig.

Cementgebonden raapwerk

Dit is raapwerk wat goed bestand is tegen vocht. In vochtige ruimtes in huis, zoals de badkamer, en raapwerk aan je buitenmuren is cementgebonden raapwerk een vereiste. Gips gebonden raapwerk is hiervoor niet waterdicht genoeg, waardoor er gemakkelijk vochtplekken op de wand of het plafond te zien kunnen zijn. Een ander voordeel is dat de droogtijd van cementgebonden raapwerk veel korter is, waardoor de muren sneller afgewerkt kunnen worden met bijvoorbeeld tegels.

In welke klussen zie je raapwerk terug?

Raapwerk wordt vooral toegepast om scheve en erg beschadigde muren en plafonds weer recht te maken. Daarom vind je raapwerk bij:

  • Bij grove beschadigingen door het verwijderen van een tegelmuur
  • Bij het vervangen van een badkamer of keuken
  • Raapwerk is geschikt in vochtige ruimtes door de vocht afwerende werking van het stucwerk.
  • Met raapwerk kun je prima rondingen creëren bij bijvoorbeeld een trap. Dit kan niet met pleisterwerk.

Wat zijn de prijzen bij raapwerk?

Het raapwerk laten verrichten is duurder dan het laten uitvoeren van pleisterwerkzaamheden. Door de dikte van de laag heb je nu eenmaal hogere materiaalkosten. Tevens bepaalt de moeilijkheid van de klus de prijs ook, waardoor raapwerk aan een plafond duurder is dan aan een muur. De gemiddelde kosten van raapwerk op een muur bedragen €15 á €25 per vierkante meter. Het raapwerk op een plafond kost je tussen de €18 en €35 per vierkante meter.

Wat is pleisterwerk?

Pleisterwerk is het aanbrengen van een dunne laag mortel, die niet dikker is dan 6 millimeter. Pleisterwerk gebruik je dientengevolge bij lichte beschadigingen aan je muur of je plafond. Pleisterwerk wordt ook wel glad stucwerk genoemd.

Wat zijn de voordelen van pleisterwerk?

De voordelen van pleisterwerk zijn de volgende. Ten eerste blijft er geen vuil hangen aan glad stucwerk. Bij stucwerk met structuren en het afwerken van de muur met tegels kan het zijn dat vuil zich hierachter ophoopt. Glad stucwerk is dus veel gemakkelijker schoon te houden. Glad stucwerk heeft tevens een lange levensduur, maar daarom is de kans op beschadigingen groter. Beschadigingen kun je echter heel eenvoudig bijwerken. Gladde muren geven daarnaast een zeer strak uiterlijk aan je huis. Hierbij kan het best gekozen worden voor een witte of donkere afwerking. Het grote nadeel is dat glas stucwerk wel eens wil verkleuren.

Wat zijn de kosten van pleisterwerk?

Het pleisterwerk laten verrichten is goedkoper dan het laten uitvoeren van raapwerkzaamheden. Ook hier bepaalt de moeilijkheid van de klus de prijs ook, waardoor pleisterwerk aan een plafond duurder is dan aan een muur. De gemiddelde kosten van pleisterwerk op een muur bedragen €8 á €20 per vierkante meter. Het pleisterwerk op een plafond kost je tussen de €12 en €22 per vierkante meter.

Join the discussion