Bespaar tot 30% 

Duurzaam stucwerk

Stucwerk is het afwerken van muren, plafonds, gevels en tuinmuren door middel van een laag kalk en gips of cement of pleister. Stucwerk heb je in allerlei soorten, waarbij de structuur, het uiterlijk en de plaats van het stucwerk zal bepalen waarvoor je kiest. Er zijn vijf soorten stucwerk: glad stucwerk, saus- en behangklaar, sierpleister, en spackspuiten.

Inhoud


Glad stucwerk voor een egale look

Bij glad stucwerk kies je voor egaal werk, niet voor structuren. De ondergrond is bij dit stucwerk bepalen voor de dikte van het pleister. Hoe meer reliëf in de ondergrond zit, des te dikker het laag stuc moet zijn. Omdat je meer materiaal gebruikt, zijn de kosten van dit stucwerk ook hoger. Een voordeel van glad stucwerk is echter dat je scheuren gemakkelijker kunt repareren.

Saus- en behangklaar voor verdere werkzaamheden aan je muur of plafond

Bij dit stucwerk staat het wegwerken van scheuren en andere oneffenheden centraal, zodat je een schone ondergrond hebt voor bijvoorbeeld behangwerkzaamheden en schilderwerkzaamheden. Doordat alleen oneffenheden weggewerkt hoeven worden, duurt dit stucwerk niet lang.

Sierpleister als decoratie

Sierpleister is een decoratieve afwerking met wat grovere structuren. Spachtelputz is als voorbeeld een bepaalde sierpleister, waarbij je te maken hebt met een korrelige structuur. Sierpleister heeft een aantal voordelen: het stucwerk is meteen klaar na aanbrengen en je kunt uit meerdere kleuren kiezen.

Spackspuiten voor tijdsbesparing

Bij spackspuiten wordt spack, een mengsel van kalk en kunsthars, op de muren of het plafond aangebracht door spackspuitmachines. Spackspuiten is erg populair, want spaart tijd uit en dus arbeidskosten uit, terwijl de kwaliteit van het stucwerk daarentegen optimaal is.


Overige varianten van stucwerk

Bovengenoemde soorten stucwerk zijn vrij standaard, maar je kunt er ook voor kiezen om stucwerk persoonlijker en unieker te maken. Je kunt bijvoorbeeld Beton Ciré of Tadelakt in je badkamer laten plaatsen voor een waterdichte optie. Leemstuc kun je gebruiken voor een natuurlijke look in huis.

Duurzaam stucen

Er zijn een aantal stukadoorsbedrijven op de markt, die hun stucwerkzaamheden en isolatiewerkzaamheden duurzaam verrichten. Dit houdt in dat er met natuurlijke en gezonde materialen gewerkt wordt, die bijdragen aan een goed klimaat. Ook worden deze natuurlijke bouwmaterialen op een milieuvriendelijke manier verwerkt. Denk hierbij aan materialen, zoals leemstuc, leemverf en waterdichte stuc.

Wat is het verschil tussen duurzaam en ecologisch stucwerk?

Stucwerk is over het algemeen sowieso duurzaam, want stucwerk gaat heel lang mee. Ecologisch stucwerk is daarnaast ook nog samengesteld uit recyclebare, natuurlijke grondstoffen. Ecologisch stucwerk draagt bij aan een gunstig binnenklimaat in je woning door de ademende werking waarbij vocht wordt opgenomen en afgegeven.

Leemstuc voor de juiste luchtvochtigheidsgraad

Leemstuc is een natuurlijk stucmateriaal, dat voor een gunstige vochtigheid en akoestiek zorgt in huis. Bij leemstuc heb je twee varianten: leemfinish of basisleem, waarbij laatstgenoemde een klimaatwerking heeft. Basisleem wordt gebruikt als onderlaag in de kleuren bruin of wit, die je in dikkere lagen van circa 3 centimeter aanbrengt. De basisleem zorgt voor vochtopname, als er te veel vocht in de lucht hangt, en het afgeven van vocht als de luchtvochtigheidsgraad te laag is. Na het aanbrengen van de basisleem wordt deze meestal afgewerkt met leemfinish, welke leverbaar is in verschillende kleuren. Leemfinish kun je ook aanbrengen op andere gladde oppervlakten, zoals behangklare wanden, zonder eerst een laag basisleem.

Leemverf voor iedere ondergrond

Leemverf is een natuurlijke interieurverf voor binnenmuren en plafonds bestaande uit natuurlijk leempoeder. Leemverf kun je na de juiste voorbehandeling op iedere ondergrond aanbrengen en heb je in een gladde en grove uitvoering. Gladde leemverf zorgt voor een strakke en matte natuurlijke kleur. De grove structuur leemverf zorgt voor een levendige muur door de kleine kiezeltjes die in de verflaag zitten. Doordat leemverf een natuurverf is, bevat het geen chemische stoffen.

Tadelakt voor de vochtige ruimtes

Tadelakt is van origine een Marokkaanse soort stucwerk, dat veelal gebruikt werd in de badhuizen en stoombaden daar. Tadelakt werkt waterafstotend, is stootvast en is uit natuurlijke materialen gemaakt. Het is kortom een waterdichte kalkpleister dat is ontstaan uit de verbranding van kalksteen. Door zijn waterbestendigheid is Tadelakt uitermate geschikt voor de vochtige ruimtes in huis, zoals de badkamer.

Betonstuc voor je badkamer

Beton Ciré wordt ook wel betonstuc genoemd. Dit stucwerk bestaat uit een pasta van hars, cement, pigmentpoeder en toeslagstoffen. Dit mengsel is van zichzelf niet waterdicht, maar door de behandeling met een impregneermiddel en een waterdichte coating is Beton Ciré waterdicht gemaakt. Beton Ciré stucwerk vindt meestal plaats op de muren en het plafond van je badkamer. Je hebt verschillende kleuren, waaronder grijs en aarde tinten, zoals bruin en rood.

Join the discussion