Bespaar tot 30% 

Spachtelputz

Inhoud

Spachtelputz is een stucwerk die valt in de categorie van sierpleisters. Deze is zowel op de wanden als plafond ideaal om te gebruiken als afwerking. Een keuze die tijdloos is er hierdoor tientallen jaren mee kan gaan. Laat een stukadoor het werk doen en geniet alvast van het resultaat. Nog vragen over bepaalde eigenschappen of de kosten van spachtelputz, lees dan snel hieronder verder.

Eigenschappen spachtelputz

Het aanbod van sierpleisters en stucsoorten in het algemeen in behoorlijk breed. Logisch dat hierdoor niet altijd duidelijk is wat nou de beste keuze is. Veel keuzes worden gebaseerd op het aanzicht en dit is ook vrij logisch. Door het zien van een stucwerk kan je geïnspireerd raken en wensen deze ook op de muur en/of plafond te krijgen. Daarnaast is het niet geheel onbelangrijke welke eigenschappen stucwerk, in dit geval spachtelputz, heeft.

 • Verschillende korrelgrootte: De korrelgrootte kan worden gekozen tussen de 0,5 mm en 4 mm dik. De structuur wordt daarom geheel naar wens samengesteld.
 • Makkelijk schoon te houden: De muren zijn makkelijk schoon te maken met een borstel in combinatie met lauw water. Voor de grovere vlekken is er een speciale pleisterreiniging die hierbij helpt. Zo kan er jarenlang genoten worden van muren die er als nieuw uit zien.
 • Zowel binnen- als buitenmuren: Voor beide oppervlakken is het mogelijk om spachtelputz te gebruiken.
 • In diverse kleuren: Iedere kleur is mogelijk om vooraf te kiezen. Vervolgens zal het in de gewenste kleur worden aangebracht, het is dan ook niet meer nodig om het te gaan schilderen.
 • Schilderen is mogelijk: Op vervolg van de eigenschap hierboven, is schilderen wel degelijk mogelijk. Dit kan handig zijn op het moment dat na verloop van tijd een andere kleur is gewenst. Hier hoeft dan niet direct weer een stukadoor voor worden ingeschakeld. Op de antwoord of spachtelputz verven mogelijk is? Ja dit is mogelijk, maar niet noodzakelijk.
 • Kleur blijft behouden: Spachtelputz is kleurvast en zal hierdoor niet gaan verkleuren. Dit is na jaren nog steeds de mooie kleur die het vlak na het aanbrengen ook had.
 • Beschadigingen haast niet te zien: Omdat het niet enkel de bovenste laag is welke de kleur bevat, komt er bij een beschadiging niet opeens een andere kleur naar voren. Het gehele pleisterwerk heeft de gewenste kleur waardoor beschadigingen minder opvallen.

Verschillende toepassingen

Naast het standaard stucken van een muur is spachtelputz ook te gebruiken op andere plekken. Zo is het mogelijk om ook de volgende oppervlaktes met spachtelputz af te werken

 1. Plafond stucen
 2. Een buitenmuur
 3. Gipsplaat stucen

De universele werking is vooral heel handig op het moment dat alles in 1 grote klus wordt opgevangen. Een stukadoorsbedrijf kan dan gemakkelijk alle wanden, plafonds en mogelijke buitenmuren meenemen. Dit zal tevens een besparing op de kosten opleveren, hoe groter de klus is, des te lager zullen de kosten per m2 gaan liggen.

Wat zijn de alternatieven?

Spachtelputz is natuurlijk niet de enige sierpleister waaruit gekozen kan worden. Daarom presenteren we graag nog de alternatieven om wat meer van de overige mogelijkheden te laten zien. Door te vergelijken van stucwerken duik je ook verder in op de voor- en nadelen van ieder soort. Het grote verschil zit hem voornamelijk in de grofheid van de korrels. Waarbij Spachtelputz de meest fijne structuur heeft. De twee soortgelijke alternatieven zijn:

Rustiekputz

Een iets grovere structuur dan spachtelputz, op afbeeldingen is dit verschil nog beter zichtbaar. Qua kenmerken zijn er geen verschillen te vinden tussen de sierpleisters. Rustiekputz is namelijk net als Spachtelputz op kunststof basis gemaakt en hierdoor ook geschikt voor buitenmuren.

Granol

De meest grove variant van sierpleister. Deze grove structuur kenmerkt wel heel nadrukkelijk het werk van Granol. Bij het aanbrengen ontstaan er groeven die op diverse manieren kunnen lopen. Zo is het mogelijk om verticale groeven op te zetten, hierdoor gaat de structuur lijken op die van een boomschors. Naast de unieke structuur is ook granol in diverse kleuren te kiezen en is het makkelijk schoon te houden. Voor een buitenmuur is het wel minder geschikt, hiervoor zal toch eerder de keuze op rustiekputz of toch spachtelputz moeten vallen.

Spachtelputz prijzen

Bij het aanbrengen van spachtelputz is het verstandig om een stukadoor in te schakelen. Het is stuken zelf is namelijk een moeilijke klus waarbij zeker ervaring vereist is. Het is ook mogelijk om het zelf te doen, alleen de kwaliteit zal hierdoor minder zijn + de materialen moeten alsnog worden betaald.

Er zijn een aantal aspecten waardoor de totale kosten van spachtelputz bepaald worden.

 • Wel of geen kleur
 • Een wand of plafond
 • Het aantal m2
 • De status van het oppervlak

De goedkoopste situatie zou een groot oppervlak aan muren zijn, waarbij er niet word gekozen voor een kleur en het oppervlak super egaal is. Dit is de ultieme situatie en komt nauwelijks tot niet voor. Een stukadoor begrijpt dit ook wel en vaak word er wel degelijk voor een kleur gekozen, worden zowel wanden en plafonds afgewerkt en is een muur niet altijd helemaal egaal.

Om een indicatie te kunnen geven hebben we de gemiddelde kosten hieronder verzameld. Met behulp van het aantal m2 kan er zo dus een inschatting gemaakt worden:

OppervlakPrijs incl. materiaal, arbeid en btw
Muren€12,- a €17,-
Plafond€15,- a €21,-

Een indicatie geven voor het stucen van een buitenmuur is lastig. Hierbij spelen teveel factoren, maar hiervoor kan makkelijk het dubbele tot 3 dubbele gerekend worden.

Offerte voor spachtelputz

De snelste en makkelijkste manier om inzicht te krijgen in de kosten van spachtelputz, is door gratis offertes aan te vragen. Hierbij staan de wensen centraal en zal op basis hiervan een offerte worden samengesteld. Reken hierbij altijd met de totale kosten om een goed beeld te krijgen. Door meerdere offertes van stukadoors te vergelijken, is het ook mogelijk om tot wel 30% te besparen op het stucwerk. Vraag direct een gratis vergelijking aan en betaal zelf ook niet te veel. Zijn er nog vragen, dan is het altijd mogelijk om de stukadoors om advies te vragen.