Bespaar tot 30% 

Plafond stucen

Inhoud

Het stucen van een plafond is een zware klus. Daarom is het verstandig om een stukadoor in te schakelen. Deze heeft de ervaring en hierdoor voldoende techniek en kracht in zijn armen. Voordat er een stukadoor wordt opgetrommeld is het verstandig om eerst alle opties van stucwerk op een rij te zetten. Daarnaast hebben we een overzicht van de kosten die het stucen van een plafond met zich mee brengen. Op basis van de wensen en kosten kan er een keuze worden gemaakt. Het plafond zal er betoverend uitzien en de woning doen stralen.Het plafond dichtsmeren als voorbehandeling

Wat zijn de mogelijkheden?

Er zijn meerdere opties van soorten stucwerk die gebruikt kunnen worden om het plafond af te werken. De verschillen zitten hem in de stijl/structuur en in de prijs die per m2 word gehanteerd.

  • Spackspuiten: Laten we beginnen met de goedkoopste methode, hierdoor is dit de meest gekozen optie. Door middel van een spackspuiter word het spack op het plafond aangebracht. Deze pleister is daarom vrij snel aan te brengen, wat een positief effect heeft op de kosten van stucen van een plafond. Het word in 2 lagen aangebracht, waarbij de tweede laag als afwerking geldt. Hierin is voldoende mogelijk om de juiste structuur en kleur naar wens te kiezen.
  • Saus- en behangklaar: Om een glad plafond te krijgen kan deze saus- of behangklaar gemaakt worden. Veelal wordt dit gerealiseerd door een laag gips aan te brengen. Dit stucwerk dient slechts als onderlaag en zal met behang of verf worden afgewerkt.
  • Sierpleister: Een populaire optie, zeker op het moment dat de wanden ook al voorzien zijn van een sierpleister. Het is dan makkelijk om deze structuur door te trekken. Welke structuur de wanden en plafond krijgen hangt geheel van de wensen af. Het is verkrijgbaar van een fijne korrel tot een grove korrel en alles er tussen in. Bekende soorten zijn dan voor spachtelputz, rustiekputz en granol.
  • Schuurwerk: Hierbij worden er gips aangebracht met een speciale techniek. Zo ontstaan er halve maantjes, ook wel waaiers genoemd. Het praktische is dat dit gelijk de eind afwerking is en er geen schilderwerk meer aan te pas kom. Het is wel een vrij uitgesproken methoden die bij de stijl van de woning moet passen.

Ornamenten

Een geheel eigen stijl aan het plafond mee geven? Dit is mogelijk met het laten aanbrengen van ornamenten. Een hele andere tak van sport als het gaat om het aanbrengen hiervan, het gaat voornamelijk om precisie. Waar eerst enkel de associatie met oude woningen werd gelegd, komt het ook steeds vaker terug in moderne woningen. Een eigen touch geven aan het plafond met behulp van ornamenten. Vraag een stukadoor in de omgeving naar de mogelijkheden. Vooral de ervaring zal hier belangrijk in zijn, niet iedere stukadoor is hier gedreven in.

TIP* Kijk eens goed rond op internet naar afbeeldingen met ornamenten. Hieruit kan inspiratie gehaald worden en deze kan worden voorgelegd aan een stukadoorsbedrijf. Met beelden is het eenvoudig uit te leggen wat voor wensen er zijn.

Er zijn zoveel verschillende stijlen en hierin is alle vrijheid. Zo zijn er plafonds die vrij druk ogen, maar het kan ook heel subtiel worden aangebracht. Dit is ook mede afhankelijk van de gehele stijl die de woning met zich meebrengt.

Voorzichtig bij ornamenten

Voorbereidingen treffen

Er zijn verschillende voorbereidingen die getroffen kunnen worden. Wij raden aan om dit in overleg met de stukadoor te doen. Soms willen ze zelf in eigen hand houden en kan je niet meer doen dan zoveel mogelijk ruimte creëren. Haal de kamers dus leeg en zorg dat er in 1 stuk achter elkaar door gewerkt kan worden. Doordat het stucwerk vrij snel aangebracht moet worden, komt het niet ten goede op het moment dat een stukadoor halverwege moet stoppen.

Is er wat meer ervaring in huis en vertrouwd de stucadoor hier op, dan kan er mogelijk meer worden voorbereid. Denk hierbij aan het afplakken van het plafond, verwijderen van de lampen en zelfs het stof- vetvrij maken van het plafond. Zelf voorbereiden kan hierdoor op de kosten besparen. De reden dat een stukadoor liever niet heeft, omdat ze garantie willen leveren en hier geen fouten van een doe-het-zelver kunnen veroorloven.

Kosten / prijs per m2

Wat zijn de kosten van een plafond stucen? Deze worden over het algemeen uitgedrukt in een prijs per m2. Hierbij zit alles inclusief, van materiaal tot arbeidsloon. Hierdoor verschillen de prijzen ook, aangezien het ene materiaal duurder is en het ook niet allemaal even snel kan worden afgewerkt. De prijzen per m2 voor plafond stuken liggen tussen de €7,- en €26,- gemiddeld. Dit kunnen we verder specificeren per soort stucwerk en dan kom je uit in de volgende tabel:

Soort stucwerkPrijs per m2
Plafond spackspuiten€7,- à €11,-
Behangklaar maken plafond€11,- à €14,-
Sausklaar maken plafond€12,- à €21,-
Sierwerk aanbrengen€15,- à €26,-
Schuurwerk (waaiers)€15,- à €26,-

De daadwerkelijke kosten zullen mede bepaald worden door de moeilijkheid, maar ook de grootte van het oppervlak. Voor exacte prijzen is het verstandig om gratis offertes aan te vragen. Hierbij worden de kosten berekend op basis van de persoonlijke wensen. Beter inzicht in de kosten is er niet te vinden.

Praktische tips

Een overzicht van tips op het moment dat het plafond moet worden gestuukt Vooral praktische tips die helpen voor een beter resultaat tegen zo laag mogelijke kosten.

  1. Besteed het uit aan een stukadoor. Het is serieus een moeilijke klus om zelf uit te voeren en wordt vaak onderschat. Het zelf uitvoeren gaat uiteindelijk alleen maar tijd en geld kosten, waarbij het resultaat vaak niet voldoende is. Zo zal er uiteindelijk alsnog een vakman voor moeten worden ingehuurd, dit zou zonde zijn.
  2. Overleg met een stukadoor wat er zelf gedaan kan worden. Hoe meer tijd er bespaard kan worden des te lager de totale kosten zullen liggen.
  3. De vloer altijd goed afdekken. Bij het inschakelen van een bedrijf zal hier normaliter voor worden gezorgd.
  4. Vergelijk gratis stukadoors om inzicht te krijgen in de totale kosten. Tevens kan er fors bespaard worden tot wel 30% op de kosten van een plafond stucen.