Bespaar tot 30% 

Droogtijd stucwerk

Nadat het stucwerk is aangebracht zal deze nog een geruime tijd ‘nat’ blijven. Hierbij moet er voorzichtig worden omgegaan en is het nog gevoelig voor snelle schades. Zeker wanneer de wand of plafond nog verder afgewerkt moet worden is het raadzaam om hier niet te vroeg mee te beginnen. De grote vraag is natuurlijk hoe lang het drogen van stucwerk dan duurt? De droogtijd stucwerk is afhankelijk van de volgende 4 factoren:

 • Dikte van het stucwerk
 • Luchtvochtigheid
 • Ventilatie
 • Temperatuur

Hoe idealer deze factoren, des te korter zal men moeten wachten tot het stucwerk volledig droog is. Op de dikte van het stukwerk kan weinig invloed worden uitgeoefend. Sommige muren hebben eenmaal een dikkere laag nodig om oneffenheden weg te werken. Enkel de overige 3 factoren zijn wel te beheren.

Om vooraf in te kunnen schatten is er een vuistregel ontwikkeld. Op basis van de dikte kan er een indicatie gegeven worden van 1 dag droogtijd per 1 mm stucwerk wat is aangebracht. Om daadwerkelijk te controleren of het geheel droog is, zal de kleur van het oppervlakte  een egale kleur moeten hebben. Dit betekend dat er geen natte plekken meer aanwezig zijn.Stucwerk in diverse kleuren

Inhoud

Hoelang wachten tot schilderen of behangen?

Het is van belang dat er niet te snel wordt gehandeld. De bovenstaande vuistregel kan gebruikt worden maar neem het zekere voor het onzekeren. Soms is het nodig om enkele weken te wachten, behoudt het geduld. Wanneer te vroeg het schilderwerk of behang wordt aangebracht zal dit ten kosten gaan van de kwaliteit. Niet alleen zal het minder fraai worden ook is er een verhoogde kans op schimmel.

Bij nieuwbouw stucwerk

Er is geen wezenlijk verschil in de droogtijd bij een nieuwbouw woning en bestaande woningen, althans bij dezelfde dikte van het stuuk. Een voordeel is vaak wel dat er een minder dikke laag nodig is, aangezien er weinig oneffenheden aanwezig zijn. Deze dunnere laag zorgt dat de droogtijd vrij laag is in verhouding met een versleten muur.

Toch wordt het soms afgeraden om een nieuwbouw woning te gaan schilderen. Dit heeft voornamelijk te maken dat het kans op scheurtjes groter is. De nieuwe muren zullen zich vaak nog zetten en hierdoor komt het voor dat het stuuk- en schilderwerk alsnog beschadigd word. Dit is allemaal vrij onschuldig en daarom is het geen groot probleem.

De droogtijd stucwerk verkorten?

Er komen geregeld vragen binnen of het mogelijk is om de droogtijd te verkorten. Zoals het verhogen van de temperatuur en het over optimaliseren van de ventilatie. Wij raden het ten strengste af om het stucwerk te forceren. Om drogen goed te laten verlopen is er nou eenmaal veel tijd nodig. Door allerlei kachels en ventilatoren te gebruiken zal er alleen maar schade ontstaan. Dit is eeuwig zonde van het geleverde werk en is nergens voor nodig.

Wat wel doen

Belangrijk is om alles voldoende te doen, hierbij kan het stukadoorsbedrijf je zeker in adviseren en mogelijk helpen. Wat helpt er bij het laten drogen van het stucwerk:

 • Geduld hebben
 • Voldoende ventilatie door enkele ramen gedeeltelijk open te zetten
 • Een temperatuur van 20 graden
 • Versie lucht die het vocht kan afvoeren

Wat absoluut niet doen

 • Gebruik maken van onnatuurlijke verwarmingen zoals föhn of warmtekachel
 • Alle ramen dicht houden
 • Alle ramen in zijn geheel openen
 • De thermostaat op vol vermogen