Bespaar tot 30% 

Badkamer stucen

Bij het stucen van een badkamer komen er net iets andere regels om de hoek kijken dan bij andere ruimtes. Doordat het een ruimte is waar veel vocht aanwezig is, zal hier ook rekening met worden gehouden. Zo kan er uiteindelijk genoten worden van prachtig stucwerk wat ook nog eens heel lang mee gaat.

Inhoud

Een badkamer met beton cire
Voordelen van stucen

De afwerking in een badkamer bestaat vaak uit tegels. Tegelen is dan ook een gedaagde concurrent van het stucen in de badkamer. Alleen zijn er wel een aantal voordelen waar betegeling niet aan kan tippen. De overweging hierin zal gemaakt kunnen worden op basis van de voordelen, maar behoud voornamelijk het overzicht van alle wensen en het budget.

  1. De uitstraling: Met de speciale stucwerken voor in de badkamer wordt er een unieke sfeer gecreëerd. Zo kan er een strakke afwerking worden gehanteerd, maar ook een klassieke manier van stucen. Daarbij is er ook nog keuze tussen diverse kleuren waarin de afwerking kan worden aangebracht. Over het algemeen oogt het vrij rustig.
  2. Meer Hygiënisch: Tegels worden vaak gezien als vrij schoon, zeker op het begin zijn ook nog prachtig van kleur. Enkel is het grote nadelen van tegels, dat ze voegen hebben. Alle voegen worden op den duur vies en gaan schimmelen. Bij stucwerk zijn er geen voegen en die kunnen daardoor ook niet vuil worden, dit maakt het stucwerk een stuk hygiënischer.

Wat zijn de mogelijkheden

Er zijn een aantal stucwerken gespecialiseerd voor natte ruimtes. Op het moment dat er bijvoorbeeld spack of een sierpleister wordt aangebracht, zal dit helemaal mis gaan. Er zijn bepaalde eigenschappen verreist om zonder problemen een badkamer te stucen en behouden.

Tadelakt

Een zeer specialistische kalk stuc die uit de regio van Marrakech komt. Dit geeft de badkamer meteen een unieke uitstraling en dit soort stucwerk is dan ook niet te imiteren. Tadelakt betekend letterlijke ‘masseren’, de naam is dan ook ontstaan door het polijsten. Namelijk met behulp van een vlakke steen wordt het oppervlakte gemasseerd.

Tijdens het gebruik van de badkamer, moet er wel voldoende tijd besteed worden aan het onderhouden van de wanden. Tadelakt is namelijk vrij gevoelig voor beschadigingen. Zo moet er worden uitgekeken met zeep en shampoo. Ook het schoonmaken kan absoluut niet met chemische middeltjes gedaan worden. Door middel van speciale olijf- en Marseillezeep kan het schoon worden gemaakt, gebruik hiervoor een zachte spons.

Tadelakt in badkamer

Doordat Tadelakt uit een specifieke regio komt en het aanbrengen veel tijd kost, komen de kosten per m2 vrij hoog te liggen. Zo kan er worden gerekend met de kosten vanaf €140,- per vierkante meter.

Microcement/microbeton

Beide stucwerken kunnen in de badkamer ingezet worden en brengen een stoer uiterlijk met zich mee. Het verschil tussen microcement en microbeton zit hem dan ook niet in het uitstraling. Een verschil zit hem in de dikte en de hardheid. Zo word microcement vrij dun aangebracht met een dikte van 1 tot  2 millimeter. Hier tegenover staat microbeton waarbij de dikte maximaal 8 millimeter kan zijn. Microbeton is daarom fors dikker en hierdoor ook harder. Een bijkomend voordeel is dat er bij microbeton meer ruimte is om patronen aan te brengen.

De prijs van zowel microcement en microbeton liggen rond de kosten van tadelakt. Zo is er een vanaf prijs die rond de €140,- per m2 ligt, dit kan altijd oplopen. Aanvragen van een gratis vergelijking geeft daarom meer inzicht in de daadwerkelijke kosten in de badkamer.

Beton ciré

Oorspronkelijk afkomstig uit Frankrijk. Een betonstuc die zeer sterk is en ook door de slijtvast en waterdichte eigenschappen een optie om in de badkamer te gebruiken. Het is heel erg veelzijdig en het is daarom ook niet alleen terug te vinden in badkamers. Zo kan het ook gebruikt worden op een terras, een openhaard afwerken en nog veel meer.

De kosten liggen relatief gezien vrij laag, zeker in vergelijking met de bovenstaande opties. Zo kan beton ciré vanaf €100,- per m2 worden aangebracht. Alsnog natuurlijk aan de hoge kant, maar het is wel heel duurzaam en kan tegen een stoot.

Schakel een stukadoor in

Normaliter is het bij stucwerk al verstandig om een stukadoor in te schakelen. Enkel zou het mogelijk zijn om zelf aan de slag te gaan en proberen de muur te stucen. Gaat het mis dan zal er overnieuw moeten worden begonnen, dit kost extra materiaal en tijd. Het materiaal is gelukkig bij regulier stucen niet heel prijzig. Enkel geldt dit niet voor de stucsoorten bij een badkamer. Deze zijn vrij prijzig in aanschaf en dit zou dus zonde zijn om hiermee te knoeien.

Daarnaast vergt het aanbrengen van de afwerking ook meer vakmanschap. Zoals het aanbrengen van tadelakt op een speciale manier, hiervoor helpt ervaring om alles mooi en strak te krijgen. Het zelf uitvoeren is dan bijna een no-go! Er zijn genoeg stukadoorsbedrijven in de regio die klaar staan om de klus op zich te nemen.

Kosten van een badkamer stucen

Wellicht is dat het grootste nadeel van een badkamer stucen, namelijk de prijs hiervan. De kosten liggen namelijk vrij hoog. De portemonnee zal flink getrokken moeten worden en de prijzen zullen liggen tussen de €100,- tot €175,- per vierkante meter. Het berekenen van de totale kosten zal dan grotendeels afhangen van het oppervlak en het soort stucwerk wat gekozen word. Om meer inzicht te krijgen in de exacte kosten voor de klus, kan er een vergelijking aangevraagd worden.

Door een gratis vergelijking aan te vragen, zullen stukadoors uit de regio een prijs opstellen. Met behulp van dit inzicht kan er een goede vergelijking worden gemaakt. Hierdoor is het heel eenvoudig om tot wel 30% op de totale kosten van een badkamer stucen te besparen.