Bespaar tot 30% 

Stukadoor prijzen

Inhoud

Wat een stukadoor aan prijzen hanteert, willen we vooraf zoveel mogelijk berekenen. Het meest aangename is om het inzicht te krijgen in de totale kosten. Dit kunnen wij het beste doen aan de hand van voorbeelden. Met de voorbeelden kunnen de cijfers vervangen worden door de eigen cijfers. Zo kunnen de stukadoor prijzen berekend worden voor de persoonlijke situatie. Het is daarom ons doel om het zo eenvoudig mogelijk te houden, zodat iedereen hiermee aan de slag kan gaan.

Wat kost een stukadoor?

Dit is een van de meest gestelde vragen wanneer er naar een stukadoor gezocht wordt. Wat kost een stukadoor? Als je naar het gemiddelde uurtarief kijkt is hier vrij eenvoudig antwoord op te geven, dit ligt namelijk tussen de €25,- en €45,-. Het is alleen niet echt een bevredigend antwoord. Vaak wilt men weten wat het laten doen van stucen gaat kosten. Hierbij komt wat meer kijken dan alleen het uurtarief, namelijk ook het stucwerk zelf. Dit willen we dan ook in zijn geheel uitwerken in het volgende gedeelte, lees snel verder!

Lees meer over de kosten van een stukadoorOpbouw van de totale kosten

Er zijn een aantal bouwstenen die zullen bepalen wat de totale kosten zullen worden voor het geleverde stucwerk. Deze bouwstenen zullen we afzonderlijk bespreken en zo kan er per bouwsteen een antwoord worden gegeven. Alle antwoorden samen zullen een indicatie geven van de prijs die een stukadoorsbedrijf zal rekenen. De bouwstenen zullen we zo uitgebreid mogelijk omschrijven zodat hier ook eenvoudig antwoord op te geven is.

1. Het aantal m2

Een van de belangrijkste factoren is wellicht de grootte van de klus. Hierbij wordt er gerekend in vierkante meters. Dit is zelf heel eenvoudig uit te rekenen. Tel het gehele oppervlakte mee om bij een totaal aantal vierkante meters te komen. Bij een wand met een raam erin is het niet nodig om deze van het oppervlakte af te halen. Doordat een raamkozijn meer aandacht vereist nodig heeft, rekenen ze dit gewoon mee als oppervlak om te stucen. Zo is het uitrekenen dus vrij eenvoudig. Noteer de afmetingen van iedere kamer

2. Onderscheid maken in wand en plafond

Kleine notitie bij het bovenstaande punt. Het is nodig om een onderscheid te maken tussen het aantal m2 voor de wanden en het aantal m2 voor een plafond. Dit komt door het feit dat een plafond stucen iets duurder zal uitvallen. Door hier een onderscheid in te maken, zullen de stukadoor prijzen realistischer worden. Voor een plafond moet er gemiddeld zo een €5,- per vierkante meter extra worden gerekend. Hierin zit de extra tijd die het kosten en het gebruik van een steiger indien nodig.

3. Het soort stucwerk

Naast het aantal m2, is het soort stucwerk het belangrijkste onderdeel. Deze combinatie zal grotendeels de prijs bepalen. Vervolgens kan er namelijk een rekensommetje worden gemaakt door het aantal m2 te vermenigvuldigen met de kosten per m2 van het gekozen stucwerk (oppervlak X prijs per m2 = kosten stucwerk). Hier kunnen we een heel verhaal van maken, maar het makkelijkste is om de cijfers te tonen. In de volgende schema’s staan de mogelijke stucwerken.

Soort stucwerkPrijs per m2
Spackspuiten muur€5,- à €11,-
Spackspuiten plafond€8,- à €14,-
Spachtelputz muur€12,- à €21
Spachtelputz plafond€16,- à €25
Rustiekputz muur€12,- à €21
Rustiekputz plafond€16,- à €25
Granol muur€12,- à €21
Granol plafond€16,- à €25
Behangklaar€9,- à €13,-
Sausklaar€10,- à €19,-
Buitenmuurvanaf €60,-
Tadelaktvanaf €140,-
Beton ciré€100,- à €130,-
Microcement/microbeton€135 à €160,-

4. Het BTW tarief

Bovenop de kosten exclusief btw, zal er een BTW tarief gerekend worden. Waar dit voorheen altijd 21% is geweest, hebben ze dit bij woningen ouder dan 2 jaar, verlaagd naar 6%. Hierdoor vallen bijna enkel de nieuwbouw huizen in het duurdere segment van 21%. Het kan daarom aantrekkelijk zijn om het stucwerk nog even uit te stellen. Denk direct ook aan het isoleren van je huis, bijvoorbeeld: kosten vloerisolatie.

Een stukadoor een muur aan het glad strijken

5. Wel of geen starttarief?

Wanneer de klus erg klein is en amper vierkante meters bevat, zal een stucadoor een starttarief rekenen. Logisch, omdat een stucadoor ook zijn vaste kosten maakt. Iedere stukadoor zal dit voor zichzelf bepalen. Gemiddeld wordt het starttarief gehanteerd van circa €300,- voor een oppervlakte van kleiner dan 30m2. Hierbij zit het materiaal nog niet inbegrepen. Dit maakt het voordeliger om direct een groot oppervlak af te werken.

Berekening: ((Aantal m2 X kosten per m2) + eventueel starttarief) x BTW

Extra factoren die de prijs bepalen

De hierboven genoemde punten zullen in de grove lijnen de prijs bepalen. Maar doordat niet iedere muur en stukadoor hetzelfde is, zal hier een verschil in zitten. Er zijn dan ook nog een tweetal factoren die de kosten zullen beinvloeden.

  • Tarief per uur of per m2: Zelf houden we rekening met een tarief per m2. Hierdoor kan de prijs makkelijk berekend worden. Maar er zijn ook stukadoorsbedrijven die uurtarieven hanteren, dit zal voornamelijk voor de moeilijker klussen zijn. Hiervoor heeft een stukadoor nou eenmaal meer tijd nodig om een aantal m2 af te werken. Het is voor ons lastig om het aantal uren in te schatten, hiervoor zal een stucadoor op locatie moeten komen om hier een inschatting van te kunnen maken.
  • Status van huidig oppervlak: Op meerdere fronten is dit een belangrijke factor. Zo hebben wij rekening gehouden met een vrij egale muur, hierop kan snel worden begonnen met stucen. Het voorbereidende werk zal daarom minder tijd in beslag nemen. Op het moment dat de muur beschadigd is of veel oneffenheden bevat, zal deze eerst moeten worden hersteld. Deze tijd zal extra gerekend worden. Maar ook het materiaal wat extra nodig is voor een mooi resultaat. Zo kan het zijn dat het stucwerk dikker moet worden aangebracht. Een stucadoor kan dit het beste ook op locatie bepalen. Bij een vrijwel gladde muur, hoeven hier geen extra kosten voor worden gerekend. Bij extreme ruwe muren kan er eerst een laag raapwerk nodig, deze kosten liggen rond de €20,- per m2.

Voorbeelden van klussen

Om nog een beter beeld te geven, hebben we een aantal fictieve situaties. Hierbij gaan wij een indicatie van de kosten geven. Vervolgens kan mogelijk gemakkelijker de persoonlijke situatie hierin worden gevormd. Door enkele cijfers aan te passen kan er een kostenoverzicht komen voor de eigen wensen. Wel moet hier rekening worden gehouden met extra opties en kosten zoals ze hierboven allemaal omschreven staan. Hieronder staan 3 voorbeelden, waarbij ze alle 3 in grootte variëren. Kies de meest geschikte optie om verder te gaan.

Lees ook: Kunststof kozijnen prijzen