Bespaar tot 30% 

Granol

Inhoud

Een sierpleister die vooral in de jaren 70 en 80 veel werd gebruikt, granol is al een oude bekende van de stucsoorten. In combinatie met het juiste interieur kan dit een uitstekende keuze zijn. Het is aan te brengen op diverse oppervlaktes en daarom geschikt voor allerlei stucwerken.

De eigenschappen van granol zijn:

 • Kleurvast
 • Keuze uit diverse kleuren
 • Verschillende patronen mogelijk
 • Zowel binnen als buiten te gebruiken
 • Mogelijk om over te schilderen
 • Stootvast
 • Bestaat lang, hierdoor veel over bekend

Om wat meer duidelijkheid te geven over het uiterlijk van granol, hebben we diverse plaatjes op de pagina geplaatst. Dit geeft waarschijnlijk een veel beter beeld. Deze afbeeldingen in combinatie met bovenstaande eigenschappen en de kosten, zullen het eenvoudig maken om te bepalen of granol geschikt is voor de afwerking.

Diverse kleuren en patronen

Het mooie aan granol is de grote diversiteit aan keuzes. Allereerst is het mogelijk om iedere gewenste kleur op de muur aan te laten brengen. Dit zorgt er daarom direct voor dat het niet geschilderd hoeft te worden. Na het aanbrengen is het direct klaar. Voordeel hiervan is ook dat er bij beschadigingen geen andere kleur stucwerk door heen komt.

Bij granol zijn er ook meerder opties op de patronen, ook wel groeven genoemd. Namelijk 2 soorten patronen die een stukadoor kan aanbrengen.

 • Allereerst het waaierpatroon, hierbij wordt het granol aangebracht door draaiende bewegingen te maken. Hierbij komt ervaring van de stukadoor om de hoek kijken om het gewenste effect aan te brengen.
 • Optie 2 is het zogeheten boomschors patroon. Door de verticale strepen lijkt het op de structuur die een boomschors ook altijd heeft.

Mogelijkheden van verven

Door middel van latex verf kan er gewoon over granol heen worden geschilderd. Afhankelijk van de huidige kleur zal er meerdere keren overheen moeten worden gegaan. Hierbij zal de structuur van het granol langzaam worden opgevuld. Dus de kans is er dat dit een beetje gaat vervagen, alleen door verf zal niet de gehele structuur verdwijnen.

Er zijn verschillende rollers op de markt en voor het schilderen van granol, raden wij aan om een vachtroller te gebruiken. Geen structuurroller, al klinkt dat wat logischer, deze is niet geschikt hiervoor. Voor specifieke vragen kan er altijd advies worden ingewonnen bij de doe-het-zelf zaak uiteraard.

Alternatieve sierpleisters

Op het moment dat de structuur niet bevalt, dan zijn er altijd alternatieven sierpleisters die mogelijk meer in de smaak vallen. Denk hierbij aan de volgende twee opties:

 1. Spachtelputz
 2. Rustiekputz

Zo heeft spachtelputz een brede variatie tussen een fijnere en grovere korrel en is dit net wat moderner. Het is dan ook de meest populaire keuze van dit moment. Wanneer de structuur het toch niet helemaal is dan is er nog een andere sierpleister. Rustiekputz is een tussenweg tussen het eerder genoemde spachtelputz en granol. Een vrij grove structuur, alleen wel minder grof dan granol, dit maakt het iets minder ouderwets.

De kosten van Granol

Om een schatting te maken van de kosten die komen kijken bij granol, houden wij een prijs per m2 aan. Hiermee is het eenvoudig rekenen om een indicatie aan te kunnen geven van het stucwerk. Er kunnen vrij grote verschillen zitten in de totale kosten, afhankelijk van de stukadoor waarbij het wordt uitgevoerd. Zo is er vaak een fors prijs verschil te zien voor dezelfde klus. Op basis van de verschillen hebben wij een gemiddelde prijs per m2 samengesteld:

Kosten van Granol€12,- á €21,- per m2

Dit zijn trouwens de kosten die ook bij andere soorten sierpleisters als spachtelputz en rustiekputz komen kijken. Maar om aan de onderkant van de range te zitten qua kosten, is het belangrijk om stukadoors te vergelijken. Wij bieden een gratis vergelijking aan die slechts binnen 2 minuten is aangevraagd. Vervolgens zullen diverse stucadoorsbedrijven uit de regio contact opnemen. Ze zullen interesse hebben in het uitvoeren van de klus en geven een indicatie van de totale kosten.

Zodoende kunnen de offertes worden vergeleken. Alleen vraag ook na over de garantie en op welk termijn het mogelijk is om uit te voeren. Het moet uiteindelijk wel vertrouwd voelen om het stukadoorsbedrijf in te schakelen. Met de gratis vergelijking word er al gauw zo een 30% bespaard!