Bespaar tot 30% 

Leemstuc

Inhoud

De achtergrond van leemstuc

Het gebruiken van leem is al een eeuwenoude methode en wordt in sommige landen nog veel gebruikt. Het bestaat uit een mix van zand, klei en stro. Door deze ingrediënten te mengen, ontstaat er leem. Dit is eeuwen geleden al ontdekt en toen werden de huizen hier ook in grote getalen met bekleed. Uit de ingrediënten is te zien dat het 100% natuurlijk is, wat het geheel biologisch maakt.

Het gaat geheel tegen de huidige manier van stucen in. Tegenwoordig word er voornamelijk gips gebruikt als materiaal. Dit omdat het makkelijker te verwerken is en de kwaliteit ook makkelijker te waarborgen is. Maar dat neemt niet weg dat het nog steeds een prima keuze is.

Wat zijn de toepassingen

Er zijn 2 soorten leem op de markt. Namelijk de basisleem en de kleurleem. De basisleem heeft een bruine kleur en is goed om te gebruiken voor het uitvlakken van muren. Door een dikkere laag (minimaal 1 cm) aan te brengen worden de oneffenheden weg gewerkt. Daarnaast is het ook mogelijk om deze raaplaag zichtbaar te laten. Dit geeft een natuurlijke uitstraling.

Een belangrijk eigenschap van leemstuc is het feit dat het erg helpt bij vochtregulatie. Doordat het makkelijk vocht opneemt en dit ook tijdelijk vast kan houden, is het vochtpercentage in de ruimte veel stabieler. Voor astma patiënten zorgt dit dus voor een verhoogd wooncomfort. Daarom is het een populair product. Daarnaast is het tevens goed voor het milieu en dat haalt mensen vaak over de streep.

Met de juiste producten is het stucwerk aan te brengen op zowel baksteen als beton, maar ook op gipsplaten. Het is niet aan te raden om het als deklaag te gebruiken op houtproducten zoals MDF of een spaanplaat. Informeer over de bijbehorende producten die nodig zijn voor het aanbrengen van leemstuc. Laat desnoods een stukadoor de klus voor u klaren.

Prijzen van leem

Wanneer er door persoonlijke redenen gekozen gaat worden voor dit stucwerk, dan kunnen de kosten een belangrijk onderdeel zijn. Om met de deur in huis te vallen, het is niet de goedkoopste oplossing voor wandafwerking. Daarnaast werken niet alle stukadoors in Nederland met leem. Het kan daarom wat lastiger zijn om hier een specialist in te vinden, maar het is ook altijd nog zelf te doen. Hierover later meer.

Welke kosten er verwacht mogen worden hangt af van het gebruik. Vaak is de laag van leemstuc vrij dit, door het vele materiaal zullen de materiaalkosten ook hoger liggen. Om een indicatie te kunnen geven, schatten we de kosten per m2 tussen de €10,- en €25,- . Dit grote verschil zit hem voornamelijk in de wensen. Vooral bij natuurlijke grondstoffen is het te merken dat elke muur anders is.

Bekijk ook de prijzen die horen bij andere soorten stucwerken

De toekomst van leem

In een duidelijke video van Kassa word het onderwerp van leemstuc besproken. Wat zijn de mogelijkheden en over welke voor- en nadelen moeten worden nagedacht.

Bekijk de video:

Mogelijkheden van het zelf aanbrengen

Het is een trend aan het worden om je eigen muur met leem te bekleden. Zo worden er diverse workshops gegeven die het mogelijk maken om zelf aan de slag te gaan. Het voordeel van leem is dat het langere tijd zacht blijf, hierdoor is er een grotere marge voor fouten. Daarnaast is het ook geen stucsoort wat 100% strak aangebracht hoeft te worden. Het is een leuke en speelse manier om dit zelf aan te brengen. Het is wel aan te raden om wat informatie/lessen te krijgen van een ervaringsdeskundige.

De keuze om het zelf te doen zal mede afhankelijk zijn van de wensen. Hoeft het allemaal niet perfect te zijn, dan is het geen probleem. Alleen voor het beste resultaat kan er altijd een vakman van buitenaf worden ingeschakeld. Deze zal de klus sneller en mooier kunnen uitvoeren.