Bespaar tot 30% 

Stucen

Inhoud

Er zijn verschillende oppervlaktes die je kan stucen. Om jarenlang te kunnen profiteren van de mooi afgewerkte wanden en plafond is het nodig om deze op de juiste manier te stucen. Zo zal ieder muur de juiste behandeling nodig hebben. Het is niet zomaar een kwestie van een spack of pleister aan te brengen. Het moet volgens de juiste stappen met het geschikte materiaal worden uitgevoerd. Waarbij de prijs ook nog een belangrijke rol gaat spelen, iedereen wilt zo goedkoop mogelijk het werk laten uitvoeren.

Verschillende oppervlaktes

Elke wand in huis is mogelijk om door een stukadoor te laten afwerken. De meest voorkomende klussen hebben we op een rij gezet met hierbij de juiste tips en instructies. Daarbij is er op stukadoorinfo.nl meer informatie te vinden over de specifieke onderwerpen, door simpel weg te klikken op een term, zal er een uitgebreide pagina openen met alle informatie. Voor dit moment gaan we de volgende 5 opties behandelen

 • Plafond stucen
 • Badkamer stucen
 • Binnenmuur
 • Buitenmuur
 • Gipsplaten stucen

De klus zal in 1 of meerdere van deze categorieën zijn in te delen. Voor een toelichting over de mogelijkheden en kosten van deze opties, worden ze hieronder nogmaals behandeld.een schuin plafond

Plafond stucen

Om het plafond te laten stucen zijn eigenlijk alle stucwerk soorten wel mogelijk om te kiezen. Er zijn geen speciale vereisten waar rekening met gehouden moet worden. Enkel is het voor een stukadoor vaak wel een lichamelijk zwaardere klus, voornamelijk omdat deze telkens boven zijn macht moet werken en dit simpelweg veel kracht kost. Hierbij zal een steiger deels helpen om de lasten te verlichten. Afhankelijk van de muren is het mogelijk om het plafond glad te stucen of hier een structuur aan te geven. Op zoek naar een uniek plafond en past het ook bij de stijl van het huis, dan kunnen ornamenten een overweging zijn.

De kosten van een plafond stucen liggen gemiddeld tussen de €5,- en €25,- per m2. Waarbij spackspuiten de goedkoopste oplossing is en schuurwerk de bovengrens bepaald.

Badkamer stucen

Bij het stucen van een badkamer staat er 1 eis centraal, dat is de vochtbestendigheid van het stucwerk. Hierdoor vallen de standaard opties af en blijven vaak de duurdere opties over. Hierdoor wordt er vaak voor alternatieven gekozen zoals het betegelen van de badkamer. Toch overtuigd om de badkamer te laten stucen dan kan er worden gekozen uit:

 • Tadelakt
 • Beton cire
 • Microcement en microbeton
 • Terrastone

Waarbij beton ciré de goedkoopste variant is met een prijs van gemiddeld €100,- per m2. Mogelijk dat er bij deze vanaf prijs nogmaals goed nagedacht gaat worden over het afwerken van de badkamer?

Binnenmuur

Een binnenmuur stucen is gelukkig niet zo duur als de badkamer. Dit komt weer door de vrijheid om alle stuc soorten te gebruiken. De keuze hierbij zal daarom vooral afhangen van het oog. Wat vindt men mooi? Dit kan een stukadoorsbedrijf dan vrij snel realiseren. Het zelf stucen van een muur is enkel aan te raden op het moment dat hier ervaring in huis is. Daarnaast zal er ook materiaal aangeschaft moeten worden, dit helpt dus niet bij het besparen op de klus.

De kosten zullen uiteenlopen van €5,- voor spackspuiten tot €20,- voor het schuurwerk.

Buitenmuur

Normaal let je er niet zo heel goed op, maar nog redelijk veel huizen in Nederland zijn aan de buitenkant gestuct. Niet altijd de gehele woning, vaak ook enkel de onderkant, dit is ook wel bekend als de plint van de woning. Dit zorgt voor een strakke uitstraling en geeft persoonlijkheid aan de woning. Daarnaast heeft zo een plint ook nog een dergelijke functie. Vroeger was het vooral omdat het makkelijker schoon te maken was, tegenwoordig is het om de onderste laag stenen te verbergen.

Een belangrijk onderdeel is dus de uitstraling die het een woning mee geeft. Het is ook vrij gemakkelijk om deze uitstraling aan te passen, zonder ingrijpende verbouwingen te hoeven door voeren. Het stucen van een buitenmuur begint vanaf zo een €50,- per m2, deze prijs zal oplopen naarmate er specifiekere wensen zijn.

Gipsplaten stucen

Is het mogelijk om gipsplaten te stucen? Een vraag die vele ons al hebben gesteld en het antwoord hierop is ja. Wel dient er de juiste voorbereidingen worden getroffen om dit correct te doen. Zo kan er schade in de toekomst voorkomen worden en is het resultaat helemaal naar wens.

Voor het stucen is het niet nodig om de gipsplaat glad af te werken. Behandel deze wel eerst met voorstrijkmiddel en de naden moeten worden afgeplakt met zelfklevend wapeningsband. Vervolgens kan het stucen van de gipsplaat beginnen. Een stukadoor kan deze klus op zich nemen, wanneer het voorbereidende werk wordt gedaan, liggen de kosten hiervoor gelijk aan een gewone muur stucen.Een kamer met genoeg licht inval

Stucen van nieuwbouw

Het laten stucen van een nieuwbouw woning is een categorie apart. Natuurlijk zijn hier ook de bovenstaande oppervlaktes van toepassing. Enkel zijn er nog wat meer factoren waar rekening met gehouden dient te worden. Het grote voordeel is dat er gestuukt kan worden op een schone muur. Oriënteer vooraf naar de mogelijkheden en laat een stukadoor tijdig aan de slag gaan. Zo kan je direct in een afgewerkte woning stappen en dit scheelt veel bouwstress. De vraag of het mogelijk is om een nieuwbouw woning te stucen word vaak gesteld. Daarom geven we er op de pagina over nieuwbouw stucen uitgebreid antwoord op.

Wat zijn de prijzen?

De prijzen die bij het stucen komen kijken zijn deels al vermeld. Dit zijn vrij algemene prijzen, om een beter beeld te geven hebben we nog een aantal factoren waarop de prijs gebaseerd word.

 • De mogelijke stuc soorten: Niet ieder soort is geschikt om te gebruiken in specifieke situaties. Zo zal er in natte ruimtes rekening moeten worden gehouden met de vochtbestendigheid, hiervoor zijn speciale soorten beschikbaar op de markt, deze liggen wel in het duurdere segment. Betreft het een basis muur zonder moeilijkheden, dan is het kiezen voor een goedkope optie zoals spackspuiten een slimme keuze.
 • De moeilijkheidsgraad: Dit zal voornamelijk de prijs voor het stucen van een plafond en de buitenmuur beïnvloeden. Ook op het moment dat er veel hoeken en gaten in de muur zitten, zal dit de werkzaamheden vertragen.
 • Aanlevering muur: Wanneer de muur vol met gaten zit en veel diepte verschillen heeft, zal hier extra tijd en materiaal in zitten om het recht te trekken. Ook voor het herstellen van een scheve muur of plafond zal extra tijd en materiaal worden gerekend.