Bespaar tot 30% 

Gipsplaten stucen

Inhoud

Bij het plaatsen van een tussenschot, zal je vaak te maken krijgen met gipsplaten. Om deze bij het geheel te trekken, zullen ze op dezelfde manier moeten worden afgewerkt. Hierbij zijn gipsplaten stucen een goede mogelijkheid. Door namelijk de gehele kamer in 1 keer te stucen, zullen de naden niet meer opvallen, mits de voorbereidingen op de juiste manier zijn getroffen. Het inschakelen van een stukadoor kan dit probleem makkelijk oplossen.

Gipsplaat voorbehandelen

Voordat er daadwerkelijk kan worden begonnen met stucen, zullen er voorbereidingen moeten treffen om de kwaliteit te waarborgen. De eerste stap hierin is om het oppervlak geheel glad te maken. Bij gipsplaten zullen er altijd naden en schroefgaten zijn, om deze dicht te smeren is hier een vulmiddel voor nodig. Voordat de naden opgevuld kunnen worden, zal er eerst zelfklevend wapingsband moeten worden aangebracht op de naden. Dit zal eventuele scheurtjes in het stucwerk voorkomen. Er zijn verschillende muurvullers op de markt, let er op dat ze geschikt zijn voor gipsplaten. Door middel van een stucspaan is het eenvoudig om de naden glad te maken.

Wanneer de muur geheel vlak is gemaakt, is er nog 1 belangrijke stap voor het stucwerk kan worden aangebracht. Hij moet namelijk in zijn geheel worden voorbehandeld door middel van een primer. Deze primer zorgt ervoor dat het stucwerk zonder problemen op de gipsplaten hechten.Voorbereiding voor het plafond stucen

Spackspuiten of sierpleister?

Voor het afwerken van gipsplaten kan er gekozen worden tussen allerlei stucwerken die geschikt zijn voor binnenmuren. Hierbij zal de grootste keuze gemaakt worden tussen spackspuiten en een sierpleister. Hierbij zullen de wensen en budget voornamelijk de knoop doorhakken. Bij sierpleister is er veel keuze tussen structuur en is het zelfs mogelijk om een gladde muur te maken. Een stukadoorsbedrijf kan hier het beste over adviseren.

Het grootste voordeel van spackspuiten is de snelheid en hierdoor ook de lage kosten. Met een spackspuitmachine kan het erg snel worden aangebracht. Zo zullen de voorbereidingen meer tijd kosten dan het daadwerkelijk spacken van de gipsplaat.

Alternatieven afwerkingen

Nu hebben we het hier alleen maar over het stucen, maar er zijn nog andere alternatieven om een gipsplaat af te werken. Het is goed om open te staan voor andere mogelijkheden en te kijken wat het beste past in het huis. Zo kan het zijn dat er toch voor een andere manier wordt gekozen, of dat het kiezen voor stucwerk nog duidelijker is. De volgende methodes zijn de concurrent van stucen:

  • Behangen
  • Schilderen
  • Betegelen

Op het moment dat er voor behangen wordt gekozen, heeft het ook nog de voorbereiding nodig om de muur egaal te maken. Het grote voordeel bij behang is wel het aanbod van diverse prentjes, op het moment dat het behang 1 kleur heeft, is schilderen en stucen een betere oplossing.

Een goed alternatief is het schilderen van een gipsplaat. Het prijsniveau ligt mogelijk iets hoger, afhankelijk van het soort stucwerk en soort verf uiteraard. Net zoals bij de andere methodes zal er een goede voorbereiding moeten zijn. Gipsplaten kunnen namelijk de kleur anders laten uitkomen, dan is het soms verstandig om eerst een isolerende laag aan te brengen.

Zo zal betegelen vaker worden gekozen voor specifieke plekken zoals in de badkamer of in de keuken. Een gehele wand in een woonkamer zal minder vaak voorkomen. Maar voor een natte ruimte is er niks mis mee, zeker niet aangezien stucwerk in dergelijke ruimtes ook een stukje duurder zijn.Belangrijk om een strak plafond te krijgen


Prijzen van gipsplaten afwerken

Het stucen van gipsplaten brengt kosten met zich mee. Logisch dat je hier meer duidelijkheid over wilt krijgen. Het stucen van een gipsplaat wijkt niet veel af van een normale wand of plafond. Hierdoor liggen de prijzen ook vrijwel op hetzelfde niveau. Hierbij liggen de kosten tussen de €6,- en €25,- gemiddeld, waarbij het soort stucwerk voornamelijk de prijs zal bepalen.

Kijk hier voor het kosten overzicht van stucwerken

Op basis van de wensen en het aantal m2 kan er dan gemakkelijk een indicatie worden gemaakt. Alleen het kan nog makkelijker, dat is namelijk om de wensen door te geven aan stukadoors in de regio. Vervolgens kunnen zij een offerte op maat aanbieden, zo krijg je direct inzicht in de totale kosten voor het gipsplaten stucen. Een bijkomend voordeel is de besparing die wordt gedaan mede door de vergelijking.