Bespaar tot 30% 

Stucwerk

Inhoud

De eerste stap die gemaakt zal moeten worden, is het kiezen van stucwerk. Het is namelijk in verschillende vormen te krijgen met ieder zijn eigen stijl en eigenschappen. Hierbij zal de voorkeur mede door het uiterlijk en structuur bepaald worden. Ook de plek waar het stucwerk zal worden aangebracht, kan invloed hebben op de keuze. Zo zullen we op deze pagina de diverse soorten toelichten en vragen over de droogtijd en het herstellen van stucwerk beantwoorden.

Soorten stucwerk

Meerdere soorten stucwerken waaruit een keuze gemaakt dient te worden. Voor iedere situatie is er een andere type geschikt. Veel informatie kan worden ingelezen en wellicht kan er zonder tussenkomst worden bepaald wat verstandig is. Toch liever advies van een stukadoor ontvangen? Dit is natuurlijk geen enkel probleem en stuur de vraag gerust door.

Stucwerk in diverse kleuren

1. Spackspuiten

Hierbij wordt spack met behulp van een spuittechniek op de muur en/of plafond aangebracht. De machine die hierbij wordt gebruikt heeft de toepasselijke naam: spackspuitmachine en de persoon die hem bediend is een spackspuiter. Deze methoden van stucwerk aanbrengen is erg populair en dat komt mede door de snelheid. Met behulp van het apparaat is het vrij eenvoudig om in een korte tijd veel m2 te stucen. Dit heeft dan ook direct gevolgen voor de kosten, die liggen namelijk heel laag. Het is de goedkoopste manier terwijl de kwaliteit zeker prima is. Dit zouden geldige redenen zijn om te kiezen voor spackspuiten boven andere mogelijkheden.

2. Sierpleister

Sierpleister is een decoratieve afwerking die de wat grovere structuren bevat. Een pleister die in verschillende varianten te verkrijgen is. De meest bekende variant is spachtelputz, hierbij wordt er gebruik gemaakt van een korrelachtige structuur. Spachtelputz kan op verschillende manieren ingezet worden. Ook granol en rustiekputz zijn voorbeelden van een sierpleister. Het voordeel is dat het stucwerk direct af is en zelfs in de des gewenste kleur kan worden aangebracht.

3. Glad stucwerk

Geen behoefte aan structuren op de muur, dan is glad stucwerk de beste keuze. Een oud recept en nog steeds veel gekozen. Afhankelijk van de ondergrond wordt de dikte van het pleister bepaald. Hoe meer relief in het ondergrond zit, des te dikker de pleisterlaag zal worden, dit heeft natuurlijk negatieve effecten op de prijs. Het grote voordeel van glad stucwerk tegenover de overige soorten, is dat herstellen van een scheur een stuk makkelijker is.

4. Saus- en behangklaar

Is het stucen puur om de wanden en/of plafonds klaar te maken voor de vervolgstap, dan kan deze saus- en behangklaar gemaakt worden. Hierbij staat centraal dat de ongelijkheden worden weg gewerkt. De kleur hoeft niet gekozen te worden en het werk kan vrij snel gedaan worden. Het dient dan ook enkel als ondergrond voor het behang of schilderwerk, ook tegels kunnen hieraan bevestigd worden.

Luxe opties

De hierboven 4 genoemde opties zijn allemaal vrij standaard. Het resultaat hiervan is prachtig en kan op verschillende soorten oppervlaktes worden toegepast. Toch liever een meer unieke uitstraling? Dan zijn er nog een aantal speciale soorten die we apart willen behandelen.

De badkamer is hierbij verrassend vaak de ruimte met unieke stucsoorten. Voornamelijk bij beton cire en microcement/microbeton is de badkamer een populaire bestemming. Dit komt mede doordat ze goed functioneren in vochtige ruimtes. Ook Tadelakt is een waterdichte optie en daarom geschikt voor in de badkamer.

Voor een natuurlijke uitstraling is leemstuc wel een perfecte oplossing. Bestaande uit enkel maar natuurlijke bestanddelen is het ook nog eens een goede isolatielaag. Met leemstuc zal de kwaliteit van de woning wel omhoog gaan. Niet alleen qua uitstraling maar ook de luchtvochtigheid zal een gezonder peil bereiken.

Al deze luxe varianten zullen wel vrij prijzig zijn. Hierdoor is het puur voor het zicht, wat het de kosten meer dan waar maakt.

Clean en stijlvolle badkamer

Droogtijd stucwerk

Bij het laten drogen van stucwerk is 1 ding heel belangrijk… Geduld hebben. Geheel afhankelijk van de dikte van de laag en de klimaat omstandigheden in de woning kan de droogtijd stucwerk bepaald worden. Hoe langer en rustiger het kan drogen, hoe beter dit uiteindelijk gaat zijn. Het beste kan je dus 6 weken wachten met een goed geventileerde woning.

Niet iedereen heeft deze tijd en daarom zijn er wat trucjes om deze droogtijd wat te verkorten. Zo zal het helpen om de luchtvochtigheid zo laag mogelijk te krijgen, veel te ventileren en een hoge omgevingstemperatuur. Dit kan worden bereikt met een bouwdroger in combinatie met een ventilator. Maar ga hier absoluut niet zelf met experimenteren en vraag altijd advies aan een stucadoor of schakel hier zelfs iemand voor in met het juiste materiaal.

Zelf gaan kloten met een föhn of andere kachel is alles behalve slim. Hierdoor wordt de kans op beschadigingen alleen maar groter. Is dit al gebeurd dan kan er snel naar het volgende stukje worden gesprongen over beschadigingen in het stucwerk.

Of een muur droog is vanaf de website moeilijk te zeggen, maar hierbij zal er voornamelijk op de kleur gelet moeten worden. Waarbij natte plekken een andere kleur heeft dan de droge plekken. Pas wanneer de muur in zijn geheel droog is, kan deze eventueel verder worden afgewerkt met een schilderbeurt.

Beschadigingen herstellen

Zijn er om de een of andere redenen beschadigingen in het stucwerk ontstaan, dan wil je deze zo snel mogelijk verhelpen. De meest voorkomende schade is het ontstaan van een scheur. Dit is niet eens zo heel vreemd en vrij gemakkelijk op te lossen. Stucwerk leeft namelijk nog en kan uitzetten. Er zijn verschillende soorten beschadigingen. Kleine scheurtjes kunnen vaak eenvoudig worden opgelost met vulmiddel, het opvullen van het scheurtje is voldoende om het in zijn geheel weg te werken. Echter zijn de grotere scheuren of terugkerende scheuren wat moeilijker om zelf op te lossen. Hiervoor zal er een deel moeten worden weggehaald om vervolgens opnieuw stucwerk aan te brengen.

In alle gevallen is het slim om de stucadoor op de hoogte te brengen. Mogelijk dat deze op een vrij eenvoudige manier het probleem kan verhelpen. Anders kan het stukadoorsbedrijf wel adviseren in het eventueel herstellen van de schade.