Bespaar tot 30% 

Buitenmuur stucen

Inhoud

Veel informatie op stukadoorinfo.nl gaat over de afwerking van binnenmuren en plafonds. Enkel is het ook zeker mogelijk om de buitenmuren af te werken met stucwerk. Het is namelijk een vrij eenvoudige manier om de woning een gehele nieuwe/frisse uitstraling te geven, dit zal ook direct de waarde van de woning verhogen. Zonder een grote verbouwing kan de woning een gewenste kleur krijgen en eventueel scheurtjes worden gemaskeerd.

Alle mogelijkheden op een rij

Om een beeld te krijgen van de opties, hebben we de soorten wand afwerkingen verzameld die buiten gebruikt kunnen worden. Hierbij is het belangrijk dat ze tegen zowel zon als regen en alle temperatuurwisselingen kunnen. Op dit moment zijn er drie stuks die hiervoor geschikt zijn.

Spachtelputz

Niet alleen geschikt voor de binnenkant van de woning. Ook de buitenkant van het huis kan deze prima fungeren als afwerking. Speciale spachtelputz is stootvast en is opgewassen tegen alle weersinvloeden. Veel keuze in kleur en dit maakt het toch een parel onder de keuzes.

Gepleisterde plint

Een gepleisterde plint is de onderkant van de woning die voorzien is van stucwerk. Het geeft de woning een chique uitstraling en beschermt daarnaast de onderkant van de muur tegen de vuiligheid. Vroeger was het voornamelijk functioneel bedoeld, waar er tegenwoordig ook wordt gekozen voor de sier. Op het moment dat je er op gaat letten zie je het bij nog vrij veel woningen in Nederland terug.Stucwerk aan de buitenkant

Schuurwerk

De keuze voor schuurwerk heeft voornamelijk met de decoratieve voorkeur te maken. Door schuurwerk krijgt de woning een bijzonder uiterlijk, dit is naar eigen smaak aan te passen door de diverse soorten kleuren die hierin mogelijk zijn. Het is mogelijk wel een duurdere vorm van stucen, dit komt doordat er veelal meer voorbereidend werk in zit. De muur moet namelijk vrij glad zijn voor het aanbrengen, hierbij kan raapwerk dienen als voorbehandeling. Nadat de muur overal waterpas is gemaakt kan het schuurwerk worden aangebracht.

TIP* De ondergrond langs de muur bepaald hoe vies de muur gaat worden. Door grind een grind pad te plaatsen zal hier minder vuil door opspatten

Schilderen of stucen?

Naast het stucen van de buitenmuur is het ook altijd mogelijk om deze te schilderen. Wat zijn de verschillen hier tussen? Het verschil zit hem voornamelijk in de structuur. Waar je bij schilderen de stenen blijft zien en hierdoor deze uitstraling overneemt, is het bij stucwerk mogelijk om dit naar smaak toe te passen. Zo is het mogelijk om de buitenmuur geheel glad te maken. Aangezien de laag van stucwerk dikker is dan een verflaag, zal deze ook meer bescherming bieden.

Vaak word gedacht dat stucwerk wel fors duurder zal zijn. Dit zonder zich te berusten op feiten of vergelijkingen. Aangezien de kosten niet heel erg ver uit elkaar lopen. Zeker niet op het moment dat het schilderwerk door een schilder wordt gedaan en het stucwerk door een stukadoor. Er kan gekozen worden voor goedkope verf, waardoor je iedere 5 jaar de buitenmuur moet schilderen, dit zal vast goedkoper zijn. Maar als er degelijke verf wordt vergelijken met degelijk stucwerk, zal dit in kosten niet super veel schelen. Een buitenmuur stucen kan net als een geschilderde buitenmuur vele jaren mee gaan, het is daarom een wijze investering.

Vergunning nodig?

Het is helaas niet altijd mogelijk om zonder vergunning te beginnen met het stucen van de buitenmuur. Doordat het aanzicht van de woning veranderd, terwijl de straat mogelijk een bepaalde uitstraling wilt tonen, kan een vergunning vereist zijn. Hierover zal moeten worden geïnformeerd bij de gemeente, die kan hier uitsluitsel over geven. Zonder de juiste stappen te volgen en zonder vergunning zomaar starten, kan leiden tot een boete en/of het weer verwijderen van het stucwerk.Een muur die voor de helft wit is

Prijzen van een buitenmuur stucen

Waarbij een binnenmuur door middel van spackspuiten voor €7,- per vierkante meter wordt aangebracht, liggen de prijzen bij een buitenmuur stucen wel een stuk hoger. Dit komt omdat er ook veel meer wordt gevraagd. Het wordt namelijk blootgesteld aan alle weersinvloeden die Nederland rijk is. Het stucwerk zelf moet daarom al vele malen meer kunnen verwerken.

Daarnaast zal de prijs ook worden bepaald door de huidige status van de muur en de moeilijkheid voor de stukadoor. Wanneer een muur in slechte staat verkeerd (veel oneffenheden en scheuren), zal dit allereerst recht getrokken moeten worden. Dit zorgt voor meer materiaalkosten en uiteraard ook tijd. Wanneer alles goed is voorbereid, kan de stukadoor direct aan de slag. Hoe hoog het huis is en of er veel moeilijk bereikbare plekken zijn, zullen invloed hebben op de snelheid waarop een stukadoorsbedrijf kan werken.

Een schatting qua prijs maken is niet makkelijk en raden ook zeker aan om te informeren naar de specifieke situatie. Gemiddeld kan er gerekend worden met een tarief vanaf €55,- per m2. Alleen om echt inzicht te krijgen in de kosten, is een gratis vergelijking aanvragen de beste methode. Tevens kan er nog eens 30% worden bespaard op de totale kosten van het buiten stucwerk.

Ook voor andere adviezen en mogelijkheden voor stukwerk kan je terecht op www.stukadoorinfo.nl

Lees ook: muur stucen na plaatsting schuifpui