Bespaar tot 30% 

Behang en Sausklaar

Ter voorbereiding van het behangen of sauzen van wanden, is het soms nodig om de wanden hier geschikt voor te maken. Dit zal voornamelijk nodig zijn bij beschadigde muren. Het behangklaar en sausklaar maken van de wanden zijn beide verschillende methodes. We zullen op deze pagina het verschil toelichten en vervolgens ook een indicatie van de prijzen geven die stukadoors gemiddeld vragen.

Het verschil tussen behangklaar en sausklaar stucwerk

Voor welk van de twee soorten stucen zal er gekozen worden. Dit zal voornamelijk te maken hebben met het doel, word er uiteindelijk voor behang of sauswerk gekozen? Bekijk de eigenschappen die horen bij de bovenstaande soorten.

Behangklaar: Voor het behangen moet de muur egaal gemaakt worden. Zo kan het behang goed aan de wand hechten, echter het behang kan nog wel wat oneffenheden wegwerken, deze methode is daarom iets goedkoper.

Sausklaar: Na het sausklaar maken van de muur, is deze in zijn geheel strak gemaakt. Hierdoor kan er direct gesaust worden. Het is een stuk vlakker tegenover het behangklaar maken.

Prijzen van saus- en behangklaar maken

De totale kosten voor het behangklaar of sausklaar maken van de wanden zullen bepaald worden door meerdere aspecten. Hierbij gaan we er vanuit dat het werk door een stukadoor word gedaan, deze biedt garantie voor snel en kwaliteit. Om een indicatie te kunnen geven van de prijs, zullen de volgende punten de prijs o.a. bepalen:

  • Keuze tussen saus- en behangklaar
  • Muur of plafond

Om een indicatie te kunnen maken, worden de volgende tarieven gehanteerd:

SoortPrijs per m2, inclusief materiaal en arbeidskosten en BTW
Sausklaar maken van plafond€10,- á €20,-
Sausklaar maken van muur€15,- á €25,-
Behangklaar maken van plafond€8,- á €13
Behangklaar maken van muur€13,- á €17,-

Met de bovenstaande tarieven is het op basis van het aantal m2, eenvoudig de totaalprijs te berekenen. Een optie is om hiervoor een offerte aan te vragen voor het stucwerk. Hierdoor krijg je een offerte op maat voor de klus die een stukadoor kan uitvoeren. Daarnaast zullen er scherpe aanbiedingen worden gedaan en kan op basis van deze offertes, een keuze gemaakt worden.

Invloeden op de kosten

Zoals hierboven al werd aangegeven zal de keuze tussen saus- en behangklaar en de keuze tussen wand en plafond mede de prijs bepalen. Alleen ook als de keuzes gemaakt is en er bijvoorbeeld gekozen is voor het sausklaar maken van de wanden, zullen de prijzen nog uit een kunnen lopen. Dit door de volgende factoren:

1. Huidige staat van ondergrond: In hoeverre is de ondergrond al egaal. Dit zal onder andere invloed hebben op de materiaalkosten. Wanneer er veel gaten in de wanden zitten, zullen deze opgevuld moeten worden. Het is daarom veel voordeliger op het moment dat er maar een dunne laag stuuk nodig is om de het gehaald saus- of behangklaar te maken. Een stukadoor kan dit op locatie prima inschatten, mogelijk dat dit ook middels foto’s kan worden laten zien.

2. Het BTW-tarief: Bij een woning ouder dan 2 jaar word er slechts 6% gehanteerd als BTW-tarief. Op het moment dat het hier om een nieuwbouw woning gaat, of in ieder geval jonger dan 2 jaar, dan ligt dit percentage op 21. Deze 15% verschil is daarom direct in de kosten van het stucwerk terug te vinden.

3. Verschillende stucadoors: Ieder bedrijf heeft natuurlijk zijn eigen prijslijst. Het is daarom altijd interessant om bij meerdere bedrijven offertes aan te vragen. De prijsverschillen zijn direct zichtbaar en er kan vervolgens snel geschakeld worden om de klus uit te besteden aan deze vakman.