Bespaar tot 30% 

Hoe doe je een badkamer stucen?

Stucwerk is het egaal maken van plafonds en muren met een laag specie. Een stuclaag kan worden aangebracht op kalkzandsteen, bakstenen, beton, gipsplaten en metselwerk. Stucen kun je toepassen als onderlaag. Hierbij maak je ongelijke plafonds en muren egaal om hierna deze te verven of behangen. Je kunt stucen ook als eindafwerking toepassen. Hierbij kies je een kleur en structuur en dan kan de stukadoor je muur en plafond zo afwerken. Bij een badkamer stucen heb je natuurlijk te maken met andere regels dan bij bijvoorbeeld een badkamer, omdat je in deze ruimte met vocht te maken hebt. Hoe gaat een badkamer stucen nu in zijn werk?

De verschillende soorten stucwerk

Je kunt op verschillende manieren stucen. Zo kun je spackspuiten, waarbij de stukadoor een pleisterlaag onder hoge druk op je muren en plafonds spuit met behulp van een spuitmachine. Je hebt behangklaar en sausklaar stucwerk, waarbij eerstgenoemde minder glad is en hierdoor geschikt is voor verdere afwerking, zoals behangen. Sausklaar stucwerk is gladder in afwerking door een extra behandeling. Je kunt ook spachtelputz aanbrengen, waarbij sierpleister wordt aangebracht met een korrelstructuur. Als laatste heb je raapwerk ruwe muren en plafonds waterpas gemaakt worden met behulp van een dikke laag gipsmortel of specie.

Waarom een badkamer stucen?

In badkamers zie je vooral veel tegelwerk. Toch heeft het stucen van een badkamer een aantal voordelen ten opzichte van betegeling. Ten eerste realiseer je een unieke uitstraling van je badkamer, wat zorgt voor een speciale sfeer. Je kunt kiezen voor een strakke afwerking van je stucwerk of voor een klassieke manier van stucen. Ook heb je een ruime keuze uit kleuren, waarmee de afwerking kan plaatsvinden. In de regel oogt stucwerk in een badkamer heel rustgevend.

Een bijkomend voordeel

Naast dat het een rustige en unieke uitstraling aan je badkamer geeft, zorgt stucwerk ook voor meer hygiëne in je badkamer. Het grote nadeel van tegels is namelijk dat zich tussen de voegen vuil gaat ophopen en de voegen kunnen zelfs gaan schimmelen op termijn. Bij stucwerk zijn er geen voegen, waardoor geen vuil zich kan ophopen. Hierdoor is stucwerk over het algemeen een stuk hygiënischer.

Welk stucwerk kun je gebruiken?

Door de hoge vochtigheidsgraad van de ruimte kun je niet elk stucwerk toepassen in je badkamer. Spack of sierpleister zijn in een badkamer bijvoorbeeld niet geschikt. Het stucwerk moet bepaalde eigenschappen hebben om lang in een badkamer te kunnen vertoeven. Het beste materiaal is Tadelakt, microcement/microbeton en beton Ciré.

Tadelakt uit Marrakesh

Tadelakt is een specialistische stuc, bestaande uit kalk, dat afkomstig is uit de regio van het Marokkaanse Marrakesh. Tadelakt betekent masseren en het heeft deze naam gekregen door het polijsten. Het oppervlak wordt namelijk als het ware met een vlakke steen gemasseerd. Tadelakt heeft als nadeel dat het gevoelig is voor beschadigingen, waardoor je je muren wel moet blijven onderhouden. Je moet uitkijken met shampoo en zeep en ook tijdens het reinigen van de muren mag je geen chemische middelen gebruiken. Door met een zachte spons olijfzeep en Marseille-zeep uit te smeren, kun je de muren reinigen. Het aanbrengen van Tadelakt kost wel een aardige duit, aangezien het materiaal van ver geïmporteerd moet worden. Daarom betaal je per vierkante meter maar liefst €140.

Een stoere look met microcement/microbeton

Zowel microcement als microbeton kunnen gebruikt worden als stucwerk in de badkamer. Deze materialen geven je badkamer een stoer uiterlijk. Het verschil tussen het cement en beton zit hem in de hardheid en dikte. Microcement is vrij dun, terwijl microbeton in een dikkere laag van maximaal acht centimeter wordt aangebracht. Laatstgenoemde is hierdoor ook een harder materiaal, maar daardoor wel geschikt om patronen aan te brengen. Microcement en microbeton zijn even duur. Je zult er al gauw €140 per vierkante meter voor moeten betalen.

Beton Ciré: een sterke en slijtvaste optie

Beton Ciré is afkomstig uit Frankrijk en is een zeer sterk materiaal. Het materiaal heeft waterdichte en slijtvaste eigenschappen, waardoor het ideaal is voor een toepassing in de badkamer. Door de duurzaamheid van het materiaal kan Beton Ciré wel tegen een stoot, maar de aanschafprijs ligt relatief laag. Je betaalt circa €100 per vierkante meter.

Schakel een stukadoor in

Door de moeilijkheidsgraad van de badkamer is het ten zeerste aan te raden om een stukadoor in te schakelen, want de kans is groot dat je zelf de fout in gaat wat extra materiaal en extra tijd kost. De stucsoorten in de badkamer zijn vrij prijzig en je wil niet deze kosten dubbel betalen. Het badkamer stucwerk moet daarnaast op een speciale manier aangebracht worden en voor een zo strak mogelijk resultaat te krijgen, is het een no go om zelf het stucwerk voor je rekening te nemen.

Join the discussion