Bespaar tot 30% 

Waarom een stukadoor inhuren?

Het verzorgen en onderhouden van je woning is één van de belangrijke taken van ons alledaags leven, aangezien iedereen wel wil wonen in een mooi en verzorgd huis met een prettige sfeer. De muren van je woning zijn hierbij zeer belangrijk. Een goede stukadoor besteedt de juiste mate van tijd en aandacht aan je muren om deze te repareren, beschermen of een mooi kleurtje te geven. Maar waarom zou je een stukadoor in moeten huren? Je komt het te weten door hieronder verder te lezen.

Wat is een stukadoor?

Een stukadoor kan worden omschreven als een specialist die bekwaam is om een extra laag aan te brengen op je muren of je plafond. Dit doet de stukadoor om je muren en plafond te beschermen, repareren of om deze mooier te maken. Stucen betekent het gladmaken van de muren van je woning door het aanbrengen van een laag gips. Een stukadoor wordt vaak ingehuurd tijdens een verbouwing en levert stucwerk waarvan je verzekerd bent van kwaliteit en duurzaamheid.

Soorten stucwerk

Een stukadoor heeft verschillende soorten werkzaamheden. Je kunt een keuze maken uit zowel goedkoop stucwerk als luxe stucwerk, het is maar net wat je zelf wilt. De populairste soorten stucwerk die we kunnen onderscheiden zijn als volgt:

  1. Spack spuiten. Dit is de populairste en voordeligste optie aangezien er gebruik wordt gemaakt van een spuitmachine.
  2. Spachtelputz. Hierbij kan je zelf de details van het structuur aangeven.
  3. Plafond stuc: De stukadoor zet hierbij een dun gipslaagje aan op het plafond van je woning.
  4. Sausklaar stucwerk. De stukadoor zorgt hierbij voor een gladde afwerking van het stucwerk zodat de muren direct verfklaar zijn.

Kosten van een stukadoor

Hoeveel je gaat betalen voor het inschakelen van een goede stukadoor hangt af van verschillende factoren. Zo dien je niet alleen te kijken naar het type stukadoorsbedrijf, maar ook het soort stucwerk en de locatie van het stucwerk. Als het gaat om de kosten van een stukadoor kunnen uitgaan van een uurtarief en een tarief per vierkante meter.

Kosten van een stukadoor per uur

Verschillende stukadoors hanteren een uurtarief, waarbij er eerst een globale schatting wordt gemaakt van het aantal uur dat de stukadoor nodig heeft voor het stucwerk. De kosten per uur per soort stucwerk worden in de tabel hieronder vermeld:

Soort stucwerkKosten per uur
Stucwerk muur€25 – €30
Stucwerk plafond€30 – €40
Spuitwerk plafond€20 – €30

Kosten van een stukadoor per vierkante meter

Het is ook mogelijk om de kosten te bepalen per vierkante meter afhankelijk van het soort stucwerk dat moet worden uitgevoerd. De gemiddelde kosten per vierkante meter wordt hieronder vermeld op basis van het soort stucwerk:

Soort stucwerkKosten per m2
Beton Cirè€80 – €125
Microcement & microbeton€135 – €160
Rustiekputz€14 – €21
Spackspuiten€6 – €10
Behangklaar€8 – €12
Sausklaar€10 – €18
Spachtelputz€14 – €22
Waterdicht stucwerk€140 – €200
Plafond stucen€12 – €25
Granol€14 – €21
Natuur stucwerk€15 – €23
Raapwerk€16 – €25
Schuurwerk€17 – €24
Buitenmuur stucen€55 – €90

5 redenen om een stukadoor in te huren

Er zijn verschillende redenen waarom je een stukadoor zou moeten inhuren. Hieronder tref je de 5 belangrijkste redenen.

Reden 1: Een stukadoor levert garantie op het stucwerk

Een professionele stukadoor staat een bepaalde garantie af aan de klanten. Dit geldt voor zowel de goedkope als de duurdere stukadoors.

Reden 2: Professioneel advies

Een stukadoor geeft onafhankelijk en vakkundig advies aan klanten. Daarnaast helpt een stukadoor met het zoeken naar oplossingen indien er bepaalde problemen zijn. Een stukadoor kan aangeven welke soort stucwerk bij je woning past door eerst je woning te bekijken en vervolgens rekening houdende met je wensen een professioneel advies samenstelt.

Reden 3: Tijdbesparing

Door het stucwerk uit te besteden aan een professionele stukadoor kan je zelf verder te werk gaan met je eigen belangrijke zaken. Je bespaart dus tijd door een stukadoor in te huren en tevens is het werk ook sneller klaar.

Reden 4: Zekerheid van kwaliteit

Omdat het stucwerk wordt gedaan door een professionele stukadoor kan je wel ervan uitgaan dat het stucwerk op de juiste manier wordt aangebracht en opgeleverd. Daarnaast kan je verwachten dat het stucwerk lang meegaat. Stucwerk is namelijk specialistisch werk en niet iedereen beschikt over de juiste mate van kennis en ervaring om deze taken kwalitatief goed uit te voeren.

Reden 5: De waarde van je woning gaat omhoog

Door een stukadoor in te huren voor al je stucwerk ontvang je een beter energielabel waardoor de waarde van je woning omhooggaat. Zo is een woning meer waard als de muren en plafonds mooi zijn afgewerkt, als de muren goed zijn geisoleerd en je woning er strakker uitzirt. Een ervaren stukadoor weet precies wat er moet worden gedaan om de waarde van je huis te verhogen.

Reden 6: Meer wooncomfort

Je hele huishouden kan genieten van het extra wooncomfort als je muren en plafonds mooi zijn afgewerkt. Daarnaast stijgt de isolatiewaarde van de muren van je woning en is stucwerk brand- en vochtwerend.

Reden 7: Het verlaagd btw-tarief

Indien je huis minstens 2 jaar oud is en je een professionele stukadoor inhuurt, dan kan je profiteren van het lage btw-tarief. Hierbij betaal je enkel 9% op de arbeidskosten van de stukadoor vergeleken met de standaard 21%. Het verlaagd tarief geldt ook voor de materiaalkosten.

Het inhuren van een goede stukadoor is niet iets wat je zomaar doet. De muren van je huis zijn namelijk belangrijk voor het aanzicht van je woning, en daar wil je wel de juiste mate van aandacht en tijd aan besteden. Indien je graag wilt genieten van mooi afgewerkte muren en plafonds, dan zijn er redenen genoeg om een stukadoor in te huren voor de klus.

Join the discussion