Bespaar tot 30% 

Alles wat je wil weten over de stukadoor

Een stukadoor is een vakman, die helpt bij het verzorgd afwerken van al je stucwerk. Daarom wordt hij ook wel vaker een stucwerker of plakwerker genoemd. Maar welke werkzaamheden vallen onder het takenpakket van een stukadoor? Hoeveel kost het je om een stukadoor in te huren? Op deze en andere vragen probeert deze blog een antwoord te vinden.

Welke soorten stucwerk zijn er?

Stucwerk is in allerlei soorten te vinden met de daarbij behorende eigenschappen. De structuur en het uiterlijk zal bepalen voor welke soort stucwerk je kiest. Ook de plek waarvoor je het stucwerk nodig hebt, zal je keuze bepalen. Je hebt vijf verschillende soorten: sierpleister, spackspuiten, saus- en behangklaar en glad stucwerk.

Sierpleister

Sierpleister is een decoratieve afwerking, die de wat grovere structuren bevat. Een bekend voorbeeld is Spachtelputz, waarbij je een korrelige structuur hebt. Het voordeel van sierpleister is dat het stucwerk meteen klaar is, als deze aangebracht wordt. Je kunt zelfs het sierpleister in je gewenste kleur laten aanbrengen.

Spackspuiten

Bij spackspuiten wordt door middel van een spuittechniek spack, een pasta van kalk en kunsthars, op de muren of het plafond aangebracht door spackspuitmachines. Spackspuiten is een erg populaire stucwerkmethode, want het is een snelle klus en bespaart dus arbeidskosten uit. De kwaliteit van het spackwerk is daarentegen wel optimaal.

Saus- en behangklaar

Stucen kun je ook laten doen, omdat je jouw muren of plafonds voorbereidt op verder werkzaamheden hieraan. Bij dit stucwerk staat het wegwerken van oneffenheden centraal, zodat je een schone ondergrond hebt voor bijvoorbeeld behangwerkzaamheden en schilderwerkzaamheden. Doordat alleen oneffenheden weggewerkt hoeven worden, duurt ook deze vorm van stucwerk niet lang.

Glad stucwerk

Bij glad stucwerk kies je niet voor structuren. De ondergrond bepaalt hierbij de dikte van het pleister. Hoe meer reliëf in de ondergrond zit, des te dikker deze laag pleister. Hierdoor neemt de prijs, die de klus kost, ook toe. Een groot voordeel van glad stucwerk is dat je scheuren gemakkelijker kunt herstellen.

Luxe soorten stucwerk

Bovengenoemde soorten stucwerk zijn vrij standaard. Je kunt stucwerk ook laten personaliseren voor een uniekere uitstraling. Je kunt bijvoorbeeld beton cirè of Tadelakt in je badkamer laten plaatsen voor een waterdichte optie. Leemstuc kun je gebruiken voor een natuurlijke look in huis.

Wat is de droogtijd van stucwerk?

Bij het laten drogen van stucwerk heb je veel geduld nodig. Hoe snel stucwerk droogt, is afhankelijk van de dikte van de laag en de ventilatie in je woning. Hoe langer en rustiger stucwerk kan drogen, des te beter is het. Het beste is als je zes weken in een goed geventileerde woning je stucwerk kan laten opdrogen. Door de luchtvochtigheid zo laag mogelijk te houden, een zo warm mogelijke temperatuur in te stellen en je woning goed te ventileren kun je het droogproces aanzienlijk versnellen. Pas als de oppervlakte helemaal droog, is kun je verder gaan met schilder- of behangwerk.

Wat kost het inhuren van een stukadoor?

Het gemiddelde uurtarief van een stukadoor ligt tussen de dertig en vijftig euro. Wat je voor een stucklus betaalt, is echter van meer afhankelijk dan van het uurtarief. Je moet rekening houden met het aantal vierkante meters dat gestukt moet worden. Daarnaast bepaalt welke soort stucwerk je nodig hebt de prijs. Als laatste moet je bedacht zijn op de hoeveelheid pleister dat gebruikt gaat worden voor de klus.

Kosten stukadoor

Hieronder volgt een prijslijst met wat de gemiddelde prijzen zijn voor een stucwerk klus op een muur. Plafondprijzen kunnen ook weer verschillen. In de genoemde prijzen zit btw, stucmaterialen, garantie, arbeidskosten, gereedschap, reiskosten, en de afvoer van bouwafval inbegrepen.

Tabel 1. Prijzen voor een stucwerk klus per vierkante meter

Soort stucwerkPrijs per vierkante meter
Buitenmuur stucen€55 á €90
Plafond stucen€7 á €26
Spackspuiten€5 á €11
Behangklaar€9 á €13
Sausklaar€10 á €19
Spachtelputz, Rustiekputz en Granol€12 á €21
Schuurwerk en raapwerk€15 á €29
Leemstuc€10 á €23
Beton Cirè€100 á €130
Microcement/-beton€135 á €160
TadelaktVanaf €140

Het vergelijken van stukadoors loont

Je kunt heel gemakkelijk stukadoors online vergelijken door offertes aan te vragen met jouw specifieke wensen. Na de aanvraag krijg je offertes opgestuurd, waarin je precies ziet hoeveel jouw unieke klus je gaat kosten. Kies voor een lokale stukadoor, zodat je geen al te hoge voorrijkosten hebt. Maak sowieso in je contract duidelijke afspraken, zodat je alles zwart op wit hebt en niet voor onaangename verrassingen komt te staan.

Join the discussion