Bespaar tot 30% 

Waar moet je op letten bij de voorbereiding van stucwerk?

Als de muren van je huis aan een opknapbeurt zijn, dan zou je kunnen kiezen om een professionele stukadoor in te huren voor de klus. Stucwerk zou je ook zelf kunnen uitvoeren als je over een bepaalde mate van kennis en ervaring beschikt. Ook de voorbereiding van stucwerk is iets wat iedereen wel zou kunnen doen, met of zonder ervaring. Maar wat zijn de verschillende zaken waar je op moet letten bij de voorbereiding van stucwerk? Ga verder met lezen om er alles over te weten.

Zelf stucwerk uitvoeren of stukadoor inschakelen?

Stucwerk kan dan wel een eenvoudige klus lijken, maar in de meeste gevallen is het toch aan te raden om een stukadoor in te huren. Een stukadoor weet de lagen gips gelijkmatig over je muren en plafonds aan te brengen voor een strak, egaal en mooi onderhouden eindresultaat. Goede stukadoren weten alles over stucwerk en geven daar ook professioneel en onafhankelijk advies over aan de klanten. Ook houdt een stukadoor rekening met alle bouwvoorschriften. De meeste erkende stukadoren voeren een kenmerk waardoor je verzekerd bent van hoogwaardig kwaliteit, milieuvriendelijkheid en veiligheid. Daarnaast dien je ook rekening met de garantievoorwaarden te houden. Mocht er wat verkeerd gaan als je zelf het stucwerk uitvoert, dan krijg je geen garantie.

Een stukadoor inhuren: de voorbereiding op het stucwerk

Als het om de voorbereiding van het stucwerk gaat, dan zijn er een aantal taken die de stukadoor zelf uit zal voeren voordat er wordt begonnen met het stucwerk. Denk hierbij vooral aan het afplakken van de vloeren, de kozijnen, de radiatoren, de ramen, sanitair en de keuken.

De voorbereiding van stucwerk

Naast de voorbereidingen die de stukadoor zelf dient uit te voeren, zijn er een aantal taken die je zelf kunt doen ter voorbereiding op het stukwerk. Zo maak je het de stukadoor wat makkelijker, ben je gegarandeerd van een mooi eindresultaat en bespaar je op de arbeidskosten. Hieronder tref je de belangrijkste zaken waar je op moet letten bij de voorbereiding van stucwerk:

  1. Verwijder de radiatoren van de muur. Kan je dit zelf niet doen, dan is het aan te raden om een loodgietersbedrijf in de huren. De radiatoren hoeven niet verwijderd te worden als je de achterkant niet wilt laten stucen. De radiatoren worden dan door de stukadoor afgeplakt ter bescherming.
  2. Verwijder trapleuningen zodat de stukadoor makkelijk te werk kan gaan. De bouten en beugels kan je gewoon laten staan.
  3. Verwijder afdekplaatjes, schakelmateriaal en stopcontacten. Denk vooral aan het verwijderen van dekseltjes. Als het om binnenwerk gaat, dan regelt de stukadoor het afplakken hiervan zelf.
  4. Verwijder de deuren binnen in je woning zoveel mogelijk. De wc-deur kan je gewoon laten zitten.

Daarnaast zijn er nog wat eenvoudige taken die je uit kunt voeren zoals grondig opruimen om ervoor te zorgen dat de stukadoor makkelijk overal kan komen.

Nazorg stucwerk

De nazorg van het stucwerk is net zo belangrijk als de voorbereiding. Een goede nazorg garandeert een mooi eindresultaat die heel lang meegaat. Zo is het belangrijk om je woning goed te ventileren na het stucwerk van de stukadoor. De binnentemperatuur van je woning dient gemiddeld 18 graden Celsius te zijn voor optimale opdroging en een perfect eindresultaat. Nadat het stucwerk is gedroogd, kan je de temperatuur dagelijks verhogen met een graad of 2. Het is essentieel om dit langzaam te doen om scheurvorming te voorkomen.

Checklist voorbereidend werk

Het voorbereiden van stucwerk betreft een hele lijst met zaken waar je op moet letten. Hieronder vind je een handige opsomming van de verschillende zaken die je eerst moet checken voordat het stucwerk door een stukadoor kan worden uitgevoerd.

Maak alle werkruimtes in je woning leeg

Het is essentieel om de ruimtes in je woning leeg te ruimen of zorgvuldig op te ruimen zonder dat er obstakels zijn waar de stukadoor rekening mee moet houden. De stukadoor dient vrij te kunnen werken voor een mooi eindresultaat.

Afplakwerk van de werkruimtes

Plak de ruimtes in je huis zelf af indien toegestaan volgens de garantieregeling van de stukadoor. Zo bespaar je niet alleen tijd maar je bespaart ook op de kosten van het stucwerk.

Verwijderen van componenten in je woning

Je kunt zelf de radiatoren verwijderen zodat de stukadoor daarachter ook kan werken indien gewenst. Daarnaast kan je ook zelf de trapleuningen van je trap verwijderen. Ook stopcontacten met dekseltjes of afdekplaatjes dienen verwijderd te worden om een egaal en strak eindresultaat op te leveren. Tenslotte kan je de deuren verwijderen aangezien deze makkelijk beschadigd kunnen raken tijdens het stucwerk.

Voorbehandelen van de muren

De muren zou je in overleg met de stukadoor zelf kunnen voorbehandelen zodat deze stofvrij en vetvrij zijn wanneer de stukadoor te werk moet gaan. Ook behangresten, spijkers, nietjes, haakjes of schroeven kan je zelf verwijderen om toekomstige roestplekjes te voorkomen.

Maak duidelijke afspraken

Bespreek met de stukadoor wat de voorbereidende taken zijn die je zelf kunt uitvoeren. Zo ben je verzekerd van de garantie in geval er binnen de garantieperiode iets verkeerd gaat.

De voorbereiding op het stucwerk in je huis is even belangrijk als het uitvoeren van het stucwerk zelf. Er zijn verschillende taken die je zelf kunt uitvoeren. Aan te raden is om eerst met de stukadoor te bespreken wat de garantievoorwaarden aangeven zodat je hier rekening mee kunt houden. Door zelf te helpen met het voorbereidend werk bespaar je op de kosten en bespaar je tijd.

Join the discussion