Bespaar tot 30% 

Hoe bereid je een stuc klus voor?

Wanneer er word gekozen voor nieuw stucwerk, is het essentieel om dit goed voor te bereiden. Zo zullen er een aantal aspecten zijn die vooraf geregeld moeten worden. Kort samengevat komt dat neer op de volgende punten

  1. Wat voor stucwerk word er gekozen?
  2. Wie gaat het stucwerk uitvoeren?
  3. Wat is de huidige toestand van de muren?
  4. Wie gaat vooraf alles goed afplakken?

Dit zijn 4 vragen waarop een antwoord moet worden gegeven. We zullen je stap voor stap meenemen hoe zo een dergelijke voorbereiding ter werk gaat.

Het kiezen van stucwerk

Voor iedere muur of plafond zijn er diverse opties om tussen te kiezen. Deze keuze kan worden gebaseerd worden op de eigenschappen en het uiterlijk van de stucsoorten. Daarnaast kan er ook rekening worden gehouden met de kosten die per soort uiteenlopen. Bekijk ons overzicht van de diverse mogelijkheden en ontdek welk stucwerk het beste past bij jouw wensen.

Wie gaat er stucen?

Hierbij zijn er simpelweg twee opties. Je kan het namelijk allemaal zelf gaan oppakken of je besteed het uit aan een vakman. Op het moment dat je ervoor kiest om het stucwerk zelf aan te brengen, dan zal hier materiaal voor geregeld moeten worden. Wanneer de keuze valt op het uitbesteden aan een stukadoor, dan zal er een geschikte stukadoor gezocht worden. Het voordeel is dat een stukadoor al beschikt over de juiste materialen en hier hoeft dus verder geen tijd aan worden besteed. Om een geschikte stukadoor te vinden is het eenvoudig om een vergelijking aan te vragen. Deze is geheel gratis en vrijblijvend, maar de uitstekende manier om meer inzicht te krijgen van stukadoorsbedrijven.

Hoe zien de huidige muren eruit

Voordat er kan worden begonnen met stucen zullen de muren voorbehandeld worden. Bij een wat oudere muur zitten vaak gaten en deze zullen gedicht moeten worden. Dit kan, afhankelijk van het oppervlak, een aantal dagen duren. Hierbij rekening houdend dat het materiaal moet uitharden voordat hier overheen kan worden gestuukt. Een effen ondergrond is de basis voor een mooi resultaat van het stukwerk. Bij een nieuwbouw woning is dit uiteraard al een stuk makkelijker maar nog moet de muur voorbehandeld worden. Deze behandeling zorgt er namelijk ook voor dat het stucwerk beter isoleert en aan de muur hecht. Als er een stukadoor word ingeschakeld, dan word dit vaak meegenomen in de kosten. Maar bespreek dit vooraf wel goed met het bedrijf en laat het vastleggen.

Afplakken is cruciaal

Het afplakken kan veel tijd kosten, maar dit is absoluut nodig voor een mooi resultaat. Natuurlijk wil je alleen stucwerk hebben op de plekken die vooraf zijn bepaald. Zo is het ook belangrijk om de vloer schoon te houden. Al is het van laminaat nog wel gemakkelijk te verwijderen, op tapijt zal het al wel lastiger worden. Ook hierbij is het weer gebruikelijk om dit over te laten aan een stukadoor, deze zal dan het gehele pakket voor zijn rekening nemen. Op deze manier kan de stucadoor je zelf ook niks verwijten. Als je alles zelf wilt gaan doen, komt er dus nog een hoop bij kijken en is het belangrijk om dit enkel te doen wanneer hier de juiste ervaring van in huis is.

Join the discussion